Jó idő esetén szívesen főzök bográcsban. A szabad tűzön készült ételeknek különleges ízük van és hangulatos, maga a főzés is, mert általában "csapatban" szoktunk bográcsozni. Ha valaki fogyózik, csábítom ezzel az étellel a " bűnözésre", főleg ha szereti is !
Ahogy én készítem:
A húsokat előkészítem. A csülköt, körmöt és pacalt megtisztítom, darabolom.
A bográcsba, először két tenyérnyi kockázott szalonnát olvasztok ki. A zsírjában sok aprított vöröshagymát párolok, majd tv paprikát és paradicsomot szeletelek hozzá. Ha a paradicsom szétfőtt, akkor őrölt pirospaprikával szórom meg (aki szereti, csípőset is tehet) és felöntöm kevéske vízzel, hogy a paprika ne kapjon oda, mert akkor keserű lesz az ételünk. Először a csülköt, majd a körmöt teszem a lébe, végül a pacalt. Fűszerezem (só, őrölt bors, pirosarany, köménymag, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma) és vörösbort löttyintek bele (úgy fél litert). Az edény rázogatásával készre főzöm. Soha ne legyen bő lé rajta.
A főzés eltarthat két-három órát is.Bőven jut idő a beszélgetésre, iszogatásra.
Burgonyát hámozok, hasábokra vágom és hozzáadom a húsokhoz. Rövid időn belül ez is megfő.
Ha csípősen szeretjük, akkor pár erős paprika karikát keverjünk közé.
Friss kenyérrel és frissen készített salátával az igazi!
Vegyes, zöld saláta
Frissen készített nagyon finom saláta, amiben van fejes saláta kisebb darabokra tépve, madársaláta, rukkola, csíkozott sárgarépa, vékonyra szelt vöröskáposzta, paradicsom. A hozzávalókat összekeverem , citromlével meglocsolom és olíva olajat csepegtetek rá.
Jó étvágyat!