Bundás laskagomba, petrezselymes burgonyával és tejfölös fejes salátával
2015. szeptember 25. írta: SzepiÁgi

Bundás laskagomba, petrezselymes burgonyával és tejfölös fejes salátával

"Gomba biztos" eledel

 

Én mindig olyan helyre megyek gombázni, ahol biztos a siker! Szinte egész évben megtalálható a laskagomba a zöldségesek pultjain... Most bundába bujtattam a gombát!

027_renamed_by_iws_2.jpg

Ahogy én készítettem:

A gombát alaposan megmostam és laskákra szedtem, papírtörlőn szárítottam.

Elkészítettem a bundát. Liszt, tojás, só, bors, pirospaprika, kevéske szerecsendió, 1 gerezd zúzott fokhagyma, annyi tej felhasználásával, hogy (a palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb) folyós anyagot kapjak. Ebbe forgattam meg a gomba laskákat.

Forró zsiradékban mind két oldalát szép barnára sütöttem. Papírtörlővel a felesleges zsiradékot leitattam róla és tálaltam.

036_renamed_by_iws_1.jpg

Mi petrezselymes burgonyát és tejfölös fejes salátát fogyasztottunk hozzá.

 

016_renamed_by_iws_1.jpg

A petrezselymes burgonyához, a krumplit meghámoztam, hasábokra vágtam és sós vízben puhára főztem. Amikor megfőlt, leszürtem.
A petrezselyemzöldet aprítottam. Zsíron apróra vágott vöröshagymát dinszteltem és amikor már üveges volt, kicsit átforgattam benne a petrezselyem zöldet.
A megfőlt burgonyát összekevertem vele. 

A salátát alaposan folyóvízben megmostam és leveleire szedtem. Egy kicsit apróbbra téptem és salátalébe tettem ( víz, cukor, ecet, só, kapor). Hagytam benne egy kicsit állni, néhányszor átforgattam. Tálaláskor finom tejföllel meglocsoltam, apróra vágott kaporral megszórtam. Külön szervíroztam, kis tálkába.

040_renamed_by_iws_3.jpg

Jó étvágyat!




A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr707819734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2015.09.25. 20:46:22

Blansírozni (10 percen keresztül) egy (bármilyen) gombát rántás előtt miért is?

SzepiÁgi 2015.09.27. 16:35:00

@motoroskonyhaja:
Laskagombáról, egy kemény húsú gombáról van szó, amit egy gyorsan sülő, "palacsintatészta" szerű anyagban rántunk. ki. Azért blansírozom, hogy ne maradjon rágós, csak kellemesen ropogós!

motoroskonyhaja 2015.09.27. 17:01:14

@SzepiÁgi: Több 10 éve gombászok (a főzés mellett) de egyik gombáról sem hallottam (bolti csiperke, bolti laska, erdei vargánya, tinórú, őzláb, stb) hogy blansírozni kellene, kivéve, ha fagyasztani szeretném, de akkor sem mindig kell. Te se tedd, mert csak elveszted az értékes nedveit, és nem lesz puhább.... Minden egyes egyes gomba (akár hirtelen) rántva nem marad rágós, ellenben ropogós, ahogy írtad is. Fölösleges plusz munkafolyamattal elveszíteni az ízét/zamatát az egésznek...

SzepiÁgi 2015.09.28. 20:53:31

@motoroskonyhaja: Köszönöm a tanácsot, legközelebb megpróbálom nyersen.

motoroskonyhaja 2015.09.28. 22:58:16

@SzepiÁgi: Rendben ;) Hidd el: egyszerűbb, gyorsabb és ugyanolyan ropogós lesz :)
süti beállítások módosítása