Ilyenkor amikor bejönnek a hűvösebb idők, hideg kelesztéssel készítem a kedvelt kakaós csigánkat.
Ahogy én készítem:
Tészta hozzávalói:
25 dkg finom liszt, 5 dkg magalica zsír, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
2 dkg olvasztott vaj, 4 evőkanál kristály cukor, 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1/2 evőkanál fahéj
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, sót, cukrot. A langyos tejbe, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Hozzáadjuk a liszthez és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk és egy éjszakán át, hűvös helyen kelesztjük.
Másnap reggel, átgyúrjuk és 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal és egyenletesen rászórjuk a kristálycukros - fahéjas- kakaós keveréket.
Szorosan feltekerjük és 2 cm széles szeleteket vágunk belőle. Kicsit meglapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A tetejét megkenjük felvert tojással és 10-15 percig hagyjuk még kelni.
Előmelegített sütőbe, 25-30 percig sütjük.
Aki szereti, még melegen megszórhatja porcukorral.
Jó étvágyat!