Ez egy olyan étel, amit lehet imádni és nem szeretni...
Kevesen szánják rá magukat az otthon történő elkészítésére, pedig egy kis tdő ráfordítással ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk. Akik szeretik azok, még az éttermekben is keresik.
Ahogy én készítem:
Hozzávalók:
szalontüdő:
1 kg sertésszív, 50 dkg sertéstüdő, 2-3 nagy fej vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, só, egész fekete bors, pirospaprika, liszt, citrom, kristálycukor, mustár.
zsemlegombóc:
2 szikkadt zsemle, 15 dkg liszt,2 tojás, víz, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, csipet őrölt szerecsendió.
Elkészítése:
A jól megmosott tüdőt és a szívet fokhagymás, babérleveles, sóval, egész borssal, egy fej egészben hagyott, megtisztított vöröshagymával ízesített vízben felteszem főni .
Kb. 1,5 órát főzöm fedő alatt, majd amikor a szív és a tüdő megpuhult, kiveszem a főző léből, kihűtöm, hörgőktől, inaktól megtisztítom, és kis darabokra vágom.
Kevés olajon 1 evőkanál cukrot világosra pirítok, majd a 1 púpozott evőkanál lisztet hozzáadva tovább kevergetem, beleteszem a 2 fej apróra vágott vöröshagymát, hozzányomok 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, beledobok 3-4 babérlevelet. Hozzáreszelek 1 citrom héját és pár percig tovább pirítom.
A tűzről levéve pirospaprikával megszórom, vízzel vagy a főző lével felöntve mártás sűrűségűre forralom.
Ízesítem sóval, mustárral, citromlével, cukorral. Beleforgatom az összevágott belsőségeket és további 4-5 perc alatt jól összeforralom.
Zsemlegombóc:
A zsemléket kisebb kockákra vágom, tepsibe téve sütőben világosbarnára pirítom.
Egy nagy tálba a lisztből, tojásból, vízből nokedli tésztát készítek, sózom, borsozom.
Belekeverem a kihűlt zsemlekockákat és a finomra vágott petrezselymet, csipetnyi szerecsendiót.
Negyed óráig pihentetem, majd vizes kézzel gombócokat formálok a masszából.
Forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzöm. Kb.10-12 perc alatt főnek készre.
Jó étvágyat!