Diós - mákos beigli
2015. december 01. írta: SzepiÁgi

Diós - mákos beigli

Nincs Karácsony, beigli nélkül...

 

Biztosan mindenki ragaszkodik a jól bevált receptjéhez, de azért közreadom az enyémet is.
Mindenesetre, ha receptet akarunk váltani, akkor készítsünk próba sütést. Ne rontsuk el az ünnepi hangulatunkat, sikertelenség esetén!
mind_029_renamed_by_iws.jpg
Ahogy én készítem:

Hozzávalók 4 rúdhoz:

Tésztához: 1kg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 1,5 dkg élesztő, 8 dkg cukor, ½ dkg só, 1csomag vaníliáscukor, 2,5dl tej, 1db tojás
Diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 1,5 dl forrázott víz, 15 dkg porcukor, 1citrom reszelt héja, fahéj ízlés szerint, 1 marék mazsola (előre beáztatva), 1csomag vaníliáscukor.
Máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg porcukor, 1dl tej (vagy víz), 1citrom reszelt héja, 1kávéskanál rumaroma.

Elkészítése:
Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben, picike cukorral felfuttatjuk. A hozzávalókat összedolgozzuk, a tejet lassan adagolva a tésztához. Az összeállított tésztát langyos helyen konyharuhával lefedve 1 órán át, kelesztjük (addigra, kb. duplája lesz).
Ezt követően 4 db cipót formálunk belőle és egyenként mindegyiket, 3 mm vastagságúra elnyújtjuk.


Töltelékek készítése:
A vizet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a tűzről levéve, addig kavargatjuk, amíg a cukor elolvad benne (szirup) leforrázzuk vele, a mákot/diót és hozzáadjuk a többi hozzávalót, 10 percig összefőzzük.

A kihűlt tölteléket szépen rákenjük az elnyújtott tésztára, és szorosan feltekerjük. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, villával néhány helyen megszurkáljuk. Közepesen előmelegített sütőben, 170 fokon, 40-45percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni, és csak akkor szeleteljük.

kep_380_renamed_by_iws.jpg

Jó étvágyat!



A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr828130400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása