Nagyon egyszerű, de csoda ízletes ez a leves. Még egy gyerek is el tudja készíteni. Hóvégi, spórolós levesnek is nevezhetjük!
Mostani különlegessége a bundás korongok!
Ahogy én készítem:
A szokásos módon rántást készítek,(zsír, liszt) megpirítom, beleszórok őrölt köményt. A tűzről levéve megszórom pirospaprikával, hideg vízzel felengedem és simára keverem. Felszaporítom a szükséges leves mennyiségre, sózom, borsozom, teatojásba zeller és petrezselyem zöldet lógatok bele. Egy fej tisztított vöröshagymát, egy bevagdosott paradicsomot és paprikát dobok hozzá és felforralom. Hagyom főni, hogy az ízesítők ízét a leves átvegye. A tojásokat felütöm és felverem. A hagymát, paradicsom és paprika maradványokat és a fűszertojást kiemelem belőle, és hogy foszlányos legyen, belecsurgatom a felvert tojást. Innen a neve a levesnek.
Bundás korongokat készítettem betétként:
A kicsit szikkadt kenyérszeletekből, pogácsaszaggatóval korongokat vágtam ki.
Ételízesítővel ízesített felvert tojásokba forgattam (mint a bundás kenyeret) és forró, bő olajba minden oldalról átsütöttem. Papírtörlővel leitattam róla a fölösleges zsiradékot és a rongyos leveshez tálaltam.
Fogyaszthatjuk pirított zsemlekockával (kruton),
esetleg levesgyönggyel is.
Aki savanykásan szereti, citromlével savanyíthatja.
Jó étvágyat!