Hidegen, melegen, ebédre, vacsorára, kirándulásokra is kiválóan alkalmas ez a húsban-hús étel.
Ahogy én készítettem:
Szükséges hozzá:
kb. 2 kg-os sertésdagadó, amit fel kell szúrni, vigyázva, hogy ne szakadjon ki. Kívül, belül sóztam és vékonyan borsoztam.
Gomba (én az illatos szegfűgombát használtam), 15-20 dkg, amit alapos mosás után, ledaráltam.
A dagadó formára igazításából leesett, kb 20-30 dkg hús, amit megdaráltam.
Elkészítettem a tölteléket:
Apróra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteltem, hozzáadtam a darálthúst. Ízesítettem, fűszerpaprikával, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel és a gombát is belekevertem. Együtt sütöttem, amíg a gombaleve el nem párolgott. A tűzről levéve, egy kisebb sárgarépát apróra belevagdaltam. Hagytam egy kicsit hűlni, majd beleütöttem három tojást, összegyúrtam és annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy ne legyen folyós.
Ezzel töltöttem meg a dagadót. Nem kell túlzottan megtömni, mert akkor sütés közben szétdurranhat. A nyitott szájrészt, hústűvel összefogtam. Elegyengetem, formásra a húst, megkentem zsírral és a tepsit is, amibe helyeztem. Kb. 0,5 dl vizet öntöttem alá és a sütőbe tettem.
200 fokon, 50-60 percig sütöttem, közben a tepsiben összegyűlt lével locsolgatva.
Csak langyosra hűlve lehet szépen szeletelni.
Majonézes kukoricasalátával fogyasztottuk.
Jó étvágyat!