Virít a bodza és nem érdemes kihagyni néhány finomság készítését belőle! Például a szörpöt, ami nagyon kellemes ízű és lehűtve csodálatos szomjoltó.
Én így készítettem:
20 db szép tenyérnyi nagyságú bodza virágot gyűjtöttem. 2 l vizet öntöttem rá és 3 db meghámozott citromot bele karikáztam. Lefedtem sűrű szövésű szitával és 3 napig hűvös helyen hagytam állni. Naponta párszor megkavargattam.
A 3. napon a szitán leszürtem és a visszamaradt lébe öntöttem 2 kg cukrot, 1 kis tasak citromsavat és tűzre tettem. Forráskor habzik, ezért kavargatni kell. Addig főztem, amíg a habzása megszűnt (kb. 40 perc).
Akkor levettem a tűzről és alaposan megtisztított üvegekbe szűrtem. Száraz dunsztba hagytam kihűlni 2 napig. Ezt követően mehet a végleges helyére, fogyasztható is. A felbontott üvegeket ajánlatos hűtőben tárolni!
Egészségetekre!