Húsos rakott karfiol, vele sült krumplival és sajtszósszal
2016. június 12. írta: SzepiÁgi

Húsos rakott karfiol, vele sült krumplival és sajtszósszal

Nálunk a karfiol a zöldségek királynője

 

Családom nagyon kedveli a karfiolt, így nálunk a karfiol a zöldségek királynője. Sokféleképpen el lehet készíteni és mindegyik nagyon finom. A mostani variáns is nagyon kedvünkre való volt.

050_renamed_by_iws_1.jpg

Ahogy én készítettem.

A karfiolt ételízesítős vízben enyhén megfőztem.

011_renamed_by_iws_6.jpg
A darált húst hagymás zsíron megsütöttem, finom magyaros ízesítéssel (füszerpaprika, só bors, köménymag).

008_renamed_by_iws_3.jpg

A tepsi alját szorosan kiraktam bacon csíkokkal és erre került egy sor karfiol rózsa. Ezt beterítettem a sült daráthússal és megint karfiol következett. A darálthús süléséből visszamaradt lében elkevertem egy nagy doboz 20%-os tejfölt és bevontam vele a a karfiolt.

Burgonyát hámoztam és félbevágva körbe raktam vele a karfiolt a tepsi szélén. Megszórtam ételízesítővel is. Fóliát tettem rá és bedugtam a sütőbe. 40 percig sütöttem a fólia alatt.

029_renamed_by_iws_2.jpg


Közben elkészítettem a sajtszószt:

031_renamed_by_iws_1.jpg

Sajtot reszeltem (finomabb ha többfélét használunk) és vajjal megolvasztottam. Zöldfüszerekkel  és kevéske sóval, borssal  ízesítettem.  Tejjel fokozatosan adagolva azt hozzá és állandóan kevergetve a kellő sűrűségűre főztem. A reszelt sajtból tettem félre.

40 perc után levettem a tepsiről a fóliát és a karfiolt bőven megszórtam reszelt sajttal. A krumplikat pedig aprított petrezselyemzölddel. Addig sütöttem még, amíg a sajt is szép színt nem kapott.

040_renamed_by_iws_1.jpg

Melegen tálaltam, szervírozáskor még meglocsoltam a sajtszósszal  és külön is kínáltam azt.

041_renamed_by_iws.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr58801974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuts 2016.06.14. 10:32:43

Helló!
Csábító a recept, de egy anyaghányad/bevásárlói lista jót tett volna neki.

Üdv. szuts :)

SzepiÁgi 2016.06.14. 18:10:00

@szuts:
Azért tettem fel annyi fázis fotót, hogy az arányok láthatóak legyenek. Én sok személyre (6-8 fő) készítem az étkeimet és csak útmutatást adok. Az ízléseknek is helyet kell adni, aki húsosabban és aki karfiolosabban szereti, más-más adagot használ. Ha süteményt készítek, akkor írok adagot és mennyiséget...

szuts 2016.06.15. 08:57:17

Kedves SzepiÁgi!
Köszönöm a válaszát.
Mostanában valóban divat lett olyan fotókkal elárasztani a receptleírásokat, amelyek - szerintem felesleges - a részállapotait mutatja az ételkészítésnek, ellenben a poszt méretét növeli. Ezek számomra irreleváns információ tartalmúak, mert pl.: a főtt karfiol kinézetét el tudom képzelni, a mennyiségét pedig szívesebben veszem a bevásárlólistából, mint a szemmértékemre hagyatkozva a saccolásból egy olyan képről, ami a teljes mennyiség csak egy részét tartalmazza. Ugyan is a kép vágása leszabott a karfiolból is.
Hozzátenném, hogy a tálnyi zsírjára pirított darálthús fotójából nehezen derül ki számomra a kiindulási hús, hagyma és egyéb fűszerek anyaghányada.
Azt is nehézkes eldönteni - így a képről - , hogy mennyi a burgonya mennyisége, mert megállapíthatatlan a tepsi mérete, mélysége.
Az sem volt teljesen világos számomra, hogy mikor került a szeletelt paradicsom az ételre.

Szóval ilyen kételyek miatt írtam Önnek, amire sajnos nem kaptam megnyugtató választ. Így ez a recept - számomra - olyan "fészbúkos" bejegyzésnek hat, ahol elmeséli milyen jót ettek, és hogyan készítette el, mintsem egy receptnek.
Köszönöm még egyszer a válaszát:
szuts

SzepiÁgi 2016.06.15. 22:31:11

@szuts:
Bocsánatot kérek, hogy kételyeit nem sikerült eloszlatni...Ez most így sikerült, de hozzáteszem én egyik bejegyzésemnél sem szoktam adagokat adni. Azzal kezdődik a bejegyzésem, "ahogy én készítem". Útmutatás az elkészítéséhez!
De ha valakinek konkrét igényei vannak erre és meghatározott személyre kéri, talán abban is a segítségére tudok lenni.
Elnézést a bejegyzésem "stílusáért". Köszönöm megértését!

szuts 2016.06.16. 11:04:37

Köszönöm a válaszát. :)
süti beállítások módosítása