Ételeim kedvelt alapanyaga a gomba. Szerencsére a család is szereti. Az erdei gombákat pedig egyenesen imádjuk! Most egy selymes, tejszínes őzlábgomba-paprikással kényeztettük magunkat.
Ahogy én készítem:
A gombát megtisztítom, alaposan megmosom és nagyobb darabokra tördelem, mert sütés közben nagyon összeesik. (Tisztítás előtt 3 kg volt a gomba amiből készítettem).
Egy nagy fej vöröshagymát apróra vágtam, 1 db Tv paprikát és egy nagyobb méretű hámozott paradicsomot is összeaprítottam és zsíron ezeket megdinszteltem. Amikor a paradicsom is szétfőtt, levettem a tűzről, pirospaprikát, borsot, egy nagy csokor aprított petrezselyemzöldet és egy mokkáskanálnyi őrölt köménymagot adtam hozzá. A darabolt őzlábgombát hozzávegyítettem és visszatettem a tűzre majd készre sütöttem. Folyadékot nem igényelt csak gyakori kevergetést.
Amikor a gomba kellően puha lett, 3,5 dl főzőtejszínbe két evőkanál étkezési keményítőt elkevertem csomómentesre, amit a gombára öntöttem. Jól összekevertem és amikor újból felforrt már el is készült.
Mi petrezselymes nokedlivel kedveljük. A nokedlit így készítettem:
0,5 kg liszthez, 4 tojást ütöttem majd 3 teáskanál sót, 1 mokkáskanál borsot, egy nagy csokor aprított petrezselyemzöldet valamint 3 dl meleg vizet (természetesen ez a mennyiség a tojás nagyságától is függ) öntöttem. Lágy, (de nem folyékony) jól szaggatható tésztát kell készíteni. Félórát hagytam állni, hogy a lisztszemek megduzzadjanak.
Bő, forrásban lévő vízbe szaggattam a galuskákat. Amikor feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedtem, langyos vízzel leöblítettem és olvasztott zsírra szedtem, hogy ne tapadjanak össze.
Tálaláskor a tálra öntöttem a gombapaprikást és körbe kerítettem a nokedlivel, így mindenki ízlésének megfelően tudott szedni belőle.
Egy nagyon ízletes, selymes gombapaprikással kényeztethettük a gyomrunkat.
Jó étvágyat!