Gombával töltött dagadó, hagymás majonézes krumplisalátával
2016. augusztus 30. írta: SzepiÁgi

Gombával töltött dagadó, hagymás majonézes krumplisalátával

A dagadó töltelékeinek csak a képzelet szab határt

 

Férjem nagy kedvence a töltött dagadó, de mindig más és más töltelékkel készítem. A mostanit is nagyon szerette! Ez alkalomból gomba tölteléket kapott.

085_renamed_by_iws.jpg


Ahogy én készítettem:

A lágyát (Kb. 1,5 kg volt) felszúrtam óvatosan, hogy sehol ne lyukadjon ki. Kívül, belül bedörzsöltem sóval, borssal, fokhagymaporral.

018_renamed_by_iws_5.jpg



Elkészítettem a tölteléket:
2 zsemlét tejbe beáztattam, majd alaposan kinyomtam, szétdörzsöltem.
A gombát (most rókagombát használtam, ami nagyon intenzív illatú és ízű) aprítóval összevágtam.
Apróra vágott vöröshagymát zsíron dinszteltem, majd a gombát hozzáadtam. Ízesítettem sóval, borssal, kakukkfűvel, petrezselyemzölddel.  Zsírjára sütöttem és amikor kicsit meghűlt a zsemlével összekevertem. Két egész tojást ütöttem bele és alaposan eldolgoztam.

Ezzel a töltelékkel töltöttem ki a dagadó üregét. Nem kell nagyon megtömni, mert a töltelék sütés közben megduzzad és szétrepedhet a húsunk. A végét hústüvel fogtam össze, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle. Végül megszórtam ételízesítővel.
Egy megfelelő méretű tepsit kizsíroztam. belefektettem a megtöltött  dagadót. Ennek a tetejére is tettem zsír darabokat. Egy dl muskotályos borral meglocsoltam, lefedtem fóliával és sütőbe helyeztem. Egy órát sütöttem 200 fokon fólia alatt, majd leemeltem a fóliát és gyakori levével történő locsolgatás mellett, 180 fokra mérsékelve a hőfokot még fél órát sütöttem. Így szép színt is kapott.

054_renamed_by_iws_2.jpg



Hagymás majonézes burgonyasalátát készítettem köretnek:

A krumplit héjában (a vízbe tettem kicsi sót és ecetet, hogy ne repedjen meg) megfőztem vigyázva, hogy ne essen szét. Utána a héját eltávolítottam és kb. fél cm vastag karikákra vágtam. Amíg hűlt, póréhagymát karikákra vágtam, lilahagymát pedig cikkekre. Elkészítettem az öntetet. Majonézhez adtam egy evőkanálnyi tökmagolajat, jól elkevertem és dúsítottam tejföllel. Ízesítettem sóval, borssal, kevés cukorral, mustárral és fehérborral hígítottam a kívánt állag eléréséig.
Ezután belekevertem a hagymáknak a kétharmadát (egyharmadát hagytam a tetejére díszítésnek) és a meghűlt krumplikarikákat. Óvatosan, hogy ne nagyon törjön összevegyítettem. Tálaláskor a tetejét aprított petrezselyemzölddel szórtam meg.

033_renamed_by_iws_2.jpg

 

A húst is hagytam hűlni és csak utána szeleteltem. Együtt tálaltam a burgonyasalátával.

093_renamed_by_iws_1.jpg



Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr1011662748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása