Ennek a levesnek az elkészítése a megszokottnál több időt igényel, de megéri! A marhahúslevest sokan a levesek királynőjének tartják.
Ahogy én készítem:
1,5 kg marhahúst (marhalábszár, szegy vagy rostélyos és ritka csont) leöblítem és a fazék alján elhelyezem. 1 nagy fej vöröshagymát meghámozok, ezt egészbe teszem a húshoz, 4 gerezd meghámozott fokhagyma valamint 10-15 db egész fekete bors társaságában.
Egy kávéskanál sáfrányos szeklicét és két evőkanál sót szórok rá, majd felöntöm 3,5 l hideg vízzel és tűzre teszem. Miután felforr, lassú tűzön mindig csak éppen gyöngyözve főzöm. Az első habját, szűrővel leszedem. 3 órát hagyom így főni.
Addig elkészítem a zöldségeket:
40 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, amiket meghámozok és nagyobb darabokba vágok. 1 db paradicsom egészbe és 1 db tv paprika kicsumázva, 3 db kelbimbó, valamint egy-két szál petrezselyem- és zeller zöld összekötve.Megmosom a zöldségeket és a leveshez adom. Ha szükséges még sót adok a leveshez és tovább főzöm gyöngyözve 1 órát, illetve addig amíg minden puhára nem fő benne.
Mi legjobban cérnametélt tésztával szeretjük, de tökéletes hozzá a csiga- vagy eperlevél tészta is.
A tésztát bő, forró sós, olajos vízbe főzöm meg. Arra ügyelek, hogy ne főjön szét.
Mindent külön tálalok, a levet, a tésztát, a húst és a zöldségeket.
Mindenki ízlésének megfelelően a tányérjában állítja össze a levest.
Ha marad belőle és elakarjuk hűtőbe tenni, akkor is így külön-külön tegyük ezt és csak jó kihűlve.
Jó étvágyat!