Szemezett velem a hűtőbe egy 1,5 kg-os sertés hátsó csülök. Imádjuk a főtt csülköt, de nagy a család és ezzel nem laktunk volna jó, mert ugye van azért abban csont is. Ezért egy kicsit felturbóztam tésztával és körettel. Mit ne mondjak...csodás lett, küllemre és ízre is. Először, de nem utoljára készítettem így!
Ahogy én készítettem:
A hátsó csülköt (csonttal együtt 1,5 kg) egészben megfőztem. Annyi vizet öntöttem rá ami bőven ellepte. Ízesítettem sóval, borssal, babérlevéllel, fokhagymával, vöröshagymával. Addig főztem, amíg a csontról elkezdett leválni a hús. Utána kivettem a főző vízből, lecsepegtettem és hagytam kihűlni. A megfőtt csülökből a csont mentén, nagyjából egyforma darab húsokat szeltem. Kapott még egy kis sót, borsot, alaposan bekentem jó minőségű mustárral.
A leveles tésztát (0, 7 kg) elnyújtottam 0,5 cm vastagságúra, majd 3-4 cm széles és 20-30 cm hosszú csíkokat vágtam belőle.
A mustáros húst ebbe tekertem. Kivajazott tepsibe sorakoztattam a tekercseket, megkentem tojássárgájával és sütőbe tettem.
180 fokon 35-40 percig sütöttem.
Sárgarépás gombapörkölt volt a körete:
Ehhez a sárgarépákat meghámoztam, karikára vágtam. A gombát (sampion) laskákra szeltem.
Zsíron apróra vágott vöröshagymát dinszteltem, a tűzről levéve fűszerpaprikát adtam hozzá, felöntöttem 0,5 dl vízzel jól elkevertem és hozzáadtam a gombát. 10 percet puhítottam és akkor a sárgarépát is belekevertem. Ízesítettem sóval, borssal, ételízesítővel, apróra vágott petrezselyemzölddel. Zsírjára sütöttem és ezzel tálaltam a tésztás csülköt.
Jó étvágyat!