A tejbegríz gyerekkorom óta a kedvenceim közé tartozik és átörökölték ezt a gyerekeim, sőt az Ő gyerekei is.
Azonban ez idáig meg sem fordult a fejembe, hogy szépen szervírozva is fogyaszthatjuk.Belevágtam és láss csodát, torta lett belőle.
Ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
20 dkg búzadara, 1,5 l tej, 1 csomag vaníliás-1 csomag csokoládés puding, 1 citrom reszelt héja, 1 rúd vanília, 1 marék rumba áztatott mazsola, 6 evőkanál cukor, csipet só.
A piskótához:
6 db tojás, 6 evőkanál liszt (BFF 55) rétesliszt,6 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 1 késhegynyi só.
Elkészítése
Piskóta tortalap:
A tojásokat szétválasztottam (fehérje-sárgája) és a fehérjét felvertem.
Közbe 3 evőkanál cukorral kikevertem a tojás sárgáját.
Mikor már kemény volt a tokás fehérje, beleszórtam a maradék cukrot és még párszor kevertem rakta. Ehhez adtam a tojás sárgáját és apránként adagolva a sütőporral elkevert lisztet, állandó kevergetés mellett.
Kivajazott 26 cm átmérőjű tortaformába öntöttem és előmelegített sütőbe, 160 fokon 25 perc alatt készre sütöttem. 10 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót, de utána tűpróbát kell végezni és akkor jó, ha nem tapad rá a tészta. A lekapcsolt és nyitott sütőajtón hagytam 10 percet hűlni.
Amikor langyosra hűlt, levettem a kapcsos oldalrészt és kettévágtam.
Tejbegríz:
1 l tejet felforraltam 6 evőkanál cukorral, 1 db citrom reszelt héjával, 1 rúd vaníliával, a beáztatott és lecsurgatott mazsolával. Hozzáadtam a grízt és 10 percig állandóan kavargatva főztem.
Akkor kettévettem a megfőtt grízt, a vanília rudat kivettem belőle.
Az egyik részbe a 2,5 dl tejjel és 3 teáskanál cukorral elkevert csokoládés pudingport öntöttem, és jól elverve tovább főztem még 10 percig.
Utána ugyanígy jártam el a vaníliás pudingporral is.
Amikor minden meghűlt összeállítottam a tortát a kapcsos tortaformába.
Alulra került a piskóta tortalap egyik fele, erre simítottam a kakaós grízt,
ezt beterítettem a tortalap másik felével és arra kentem a vaníliás grízt.
Végül csokoládé darabokkal, citromhéjával és mandarin cikkekkel díszítettem. Hűtőbe tettem legalább 1 óra hosszára.
Tálalás előtt levettem a tortaforma oldalát és szervíroztam a gríztortát.
Annyira mutatós és finom lett, nem akarták elhinni, hogy tejbegrízt esznek.
Jó étvágyat!