A most hozott levest a szabolcsiak tudják igazán finoman készíteni, de igyekeztem én is a nyomukba lépni.Nekünk nagyon ízlett és csoda laktató, szinte egytálétel, főleg friss házi kenyérrel fogyasztva.
Ahogy én készítettem:
A füstölt combot (80 dkg) a babbal (50 dkg) előző nap este beáztattam.
Másnap leöntöttem róla az áztató vizet. A savanyú káposztát kinyomtam a levéből, és apróbb szálakra vágtam.
A combot odatettem annyi hideg vízbe főni, ami bőven ellepi (2 l). Ízesítettem egy nagy fej négyfelé behasított vöröshagymával, 4 gerezd fokhagymával, 1-1 teáskanál köménnyel, korianderrel, mustármaggal, szegfűborssal, fekete borssal, borsikafűvel (ezek őröltek legyenek), 3 db babérlevéllel. Sót csak kóstolás után teszek bele, ha szükséges, mert a füstölt hús sós.
Ha a comb annyira megfőtt, hogy már darabolható, kivettem a léből és kockákra vágtam.
Utána a babbal együtt főztem tovább a bab puhulásáig. 10 perccel a főzési idő lejárta előtt, hozzáadtam a káposztát is.
Közben hagymás rántást készítettem:
Egy nagy fej vöröshagymát apró kockákra vágtam és zsíron üvegesre sütöttem. Megszórtam két evőkanál liszttel és azt barnára pirítottam, hozzáadtam 3 gerezd zúzott fokhagymát. A tűzről levéve két evőkanál fűszerpaprikát adtam hozzá, elkevertem és felengedtem (0,5 l) vízzel. Simára kevertem és rászűrtem a levesre.
Előtte a levesből kivettem 4 merőkanálnyi levet, amibe 4 dl tejfölt alaposan elkevertem, majd ezt is a levesbe szűrtem. Már csak ki kellett forralni és el is készült.
Tálaláskor még tejfölt és szárított erős paprikát is tettem rá.
Másnap még finomabb, amikor az ízek összeérnek. Friss házikenyérrel az igazi.
Jó étvágyat!