Hússal, gombával rakott batáta
2017. december 18. írta: SzepiÁgi

Hússal, gombával rakott batáta

Rakott édesburgonya

 

Ennek az ételnek az ötletét a rakott krumpli adta,. Az alapanyagokon változtatva mégis egy teljesen új ízzel lettünk gazdagabbak. Ízletesebb, mint az alapötlet. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki.

061.JPG



Ahogy készítettem:
Hat nagy szelet (20 dkg) füstölt szalonnát zsírjára sütöttem.

003.JPG

A megsült szalonnát félretettem.

014_2.JPG

40 dkg nagyfejű gombát laskákra vágtam.

A szalonna vissza maradt zsírján egy nagy fej vöröshagymát apró kockákra vágva üvegesre pároltam.
Hozzáadtam 30 dkg darált húst és sóval, borsal, fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával ízesítve, puhára pároltam.

017_2.JPG

Fél kilós batátát egészben megfőztem. Utána meghámoztam és karikákra vágtam. Sóztam, borsoztam és zúzott fokhagymával megszórtam.

007.JPG

Miután ezekkel elkészültem, egy megfelelő méretű hőállótálat a húsnak a zsírjával kikentem és a hozzávalókat belerétegeztem.
Alulra került a batáta karikák fele, erre a laskákra szelt gomba, amit még kakukkfűvel megszórtam.

020_2_1.JPG
Ezt követte a párolt darált hús, amit kanalanként szétterítettem a gomba tetején. Egy kevés zsírral lehet szedni, de túl sok nem kell.
A hústetejére háromszínű pritamin paprikából tettem néhány karikát.

023_2_1.JPG
Végül a maradék batátával beterítettem.

029_1.JPG

Lefedtem tetővel vagy alufóliával és a 180 fokra állított sütőbe helyeztem.  40 percig sütöttem.

Közben 3,5 dl tejfölbe elkevertem 3 tojást  sóztam, borsoztam.
25 dkg sajtot lereszeltem.
A 40 perc eltelte után a rakott batátát kivettem a sütőből és a tejfölös keverékkel bevontam. A reszelt sajtot is a tetejére halmoztam és visszatettem a sütőbe.

034_1.JPG

Már csak annyi idő szükséges az elkészültéig, amíg a sajt ráolvad.
Tálaláskor a félretett sült szalonna szeleteket a tetejére raktam, hogy színesebb legyen pritamin paprikával díszítettem.

038_1.JPG

Szép szeleteket lehet belőle vágni.

Mi házi savanyúsággal fogyasztottuk. Jól illett hozzá a paprikába töltött káposzta és savanyított lilahagyma.

050_1.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr1913510037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása