Kovászolt káposztából készült, csomboros székelykáposzta
2015. szeptember 04. írta: SzepiÁgi

Kovászolt káposztából készült, csomboros székelykáposzta

Nem rendhagyó csak más...

Ennek a receptemnek a különlegessége, a házilag készített kovászolt káposzta, ami remek alapanyaga lehet a káposztás ételeknek. Ebből készítettem a székelykáposztát is.

033_renamed_by_iws.jpg

Először tehát elmesélem, hogyan is készül a kovászolt káposzta.

Ahogy én készítem:
Hozzávalók: édes, fehér fejes káposzta, tetszés szerinti mennyiségben, kg-onként 1 csokor kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél; a léhez literenként 1 púpozott evőkanál só, a tetejére üvegenként 1-2 db hámozott vastagabb szeletekre vágott burgonya.

Elkészítés: A káposztát, káposztagyalun legyalulom vagy lereszelem, a kaprot megmosom,  a megtisztított fokhagymagerezdeket lapokra vágom, a burgonyát felszeletelem..

Tiszta üveg aljára helyezek néhány szál kaprot, majd félig töltöm a káposztával. Beledugom a babérlevelet, néhány fokhagyma darabot és egy-egy szál kaprot. Ezután az üveget káposztával teletöltöm. A tetejére is teszek fokhagymát, végül a krumpli darabokkal beborítom.
Közben vizet forralok, amelyet sóval ízesítek. A már nem zubogó vizet úgy öntöm a káposztára, hogy az a krumplin keresztül folyjon. Kistányért teszek a tetejére és az üveg alá egy alátétet. Meleg helyen, 2-3 nap alatt megérik.
A megérett káposztáról leszedem a krumplit, levét átszűröm, és visszaöntve a káposztára jól lefedem. Hűtőszekrényben hetekig eláll. Bármilyen káposztás ételhez kitűnő. Ez lesz az alapanyaga a székelykáposztának is.

Székelykáposzta


Ahogy én készítem:
A húst egységes méretű kockákra vágom, lehetőleg nem túl nagyokra, a füstölt kolbászt karikázom. A káposztát kiveszem a léből és lecsurgatom.
Egy tenyérnyi nagyságú, vastagabb szalonnát, feldarabolok, majd egy alkalmas méretű edényben, amibe majdan az összes hozzávaló belefér, kiolvasztom a zsírját.
Miután szépen kisült, dinsztelek benne, egy jókora, apró kockákra vágott vöröshagymát. Ha szép üveges, hozzáadom a kockára vágott húst, kömény társaságában és hagyom így pirulni pár percig. A tűzről levéve megszórom pirospaprikával,  és felengedem egy kis vízzel, hogy le ne égjen.  Amikor kapott egy kis színt a hús, mellé dobom a füstölt kolbászt, nyomok bele fokhagymát, morzsolok bele némi csombort (borsikafű)  és hozzá keverem a káposztát. Fűszerezem sóval, borssal, babérlevéllel, aztán felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje és lefedve, közepes lángon főzöm az alkotórészek puhulásáig, időnként megkeverve.


Tejföllel, friss kenyérrel és erős paprika karikákkal kínálom.


021_renamed_by_iws.jpg

 Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr667759466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása