Nem rendhagyó csak más...
Ennek a receptemnek a különlegessége, a házilag készített kovászolt káposzta, ami remek alapanyaga lehet a káposztás ételeknek. Ebből készítettem a székelykáposztát is.
Először tehát elmesélem, hogyan is készül a kovászolt káposzta.
Ahogy én készítem:
Hozzávalók: édes, fehér fejes káposzta, tetszés szerinti mennyiségben, kg-onként 1 csokor kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél; a léhez literenként 1 púpozott evőkanál só, a tetejére üvegenként 1-2 db hámozott vastagabb szeletekre vágott burgonya.
Elkészítés: A káposztát, káposztagyalun legyalulom vagy lereszelem, a kaprot megmosom, a megtisztított fokhagymagerezdeket lapokra vágom, a burgonyát felszeletelem..
Tiszta üveg aljára helyezek néhány szál kaprot, majd félig töltöm a káposztával. Beledugom a babérlevelet, néhány fokhagyma darabot és egy-egy szál kaprot. Ezután az üveget káposztával teletöltöm. A tetejére is teszek fokhagymát, végül a krumpli darabokkal beborítom.
Közben vizet forralok, amelyet sóval ízesítek. A már nem zubogó vizet úgy öntöm a káposztára, hogy az a krumplin keresztül folyjon. Kistányért teszek a tetejére és az üveg alá egy alátétet. Meleg helyen, 2-3 nap alatt megérik.
A megérett káposztáról leszedem a krumplit, levét átszűröm, és visszaöntve a káposztára jól lefedem. Hűtőszekrényben hetekig eláll. Bármilyen káposztás ételhez kitűnő. Ez lesz az alapanyaga a székelykáposztának is.
Székelykáposzta
Ahogy én készítem:
A húst egységes méretű kockákra vágom, lehetőleg nem túl nagyokra, a füstölt kolbászt karikázom. A káposztát kiveszem a léből és lecsurgatom.
Egy tenyérnyi nagyságú, vastagabb szalonnát, feldarabolok, majd egy alkalmas méretű edényben, amibe majdan az összes hozzávaló belefér, kiolvasztom a zsírját.
Miután szépen kisült, dinsztelek benne, egy jókora, apró kockákra vágott vöröshagymát. Ha szép üveges, hozzáadom a kockára vágott húst, kömény társaságában és hagyom így pirulni pár percig. A tűzről levéve megszórom pirospaprikával, és felengedem egy kis vízzel, hogy le ne égjen. Amikor kapott egy kis színt a hús, mellé dobom a füstölt kolbászt, nyomok bele fokhagymát, morzsolok bele némi csombort (borsikafű) és hozzá keverem a káposztát. Fűszerezem sóval, borssal, babérlevéllel, aztán felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje és lefedve, közepes lángon főzöm az alkotórészek puhulásáig, időnként megkeverve.
Tejföllel, friss kenyérrel és erős paprika karikákkal kínálom.
Jó étvágyat!