Sztrapacska
2015. október 26. írta: SzepiÁgi

Sztrapacska

Nyögőnek is nevezik, de mi nem tőle, hanem érte nyögünk

 

Eredetileg ez egy Felvidéki étel, de magyar tájakon is sokan kedvelik.Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

044_renamed_by_iws_1.jpg

Ahogy én készítem:
 
A füstölt szalonnát, apró darabokra vágom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. A sült szalonnadarabkákat kiszedem egy tálba, és félre teszem, melegen tartom.

A krumplit, meghámozom, és lereszelem (darálni is lehet).
Adok hozzá tojást, sót, egy kanállal a szalonna kisült zsírjából, és annyi lisztet, amennyit felvesz. A masszának a nokedli tésztánál kicsit keményebbnek kell lennie.

Egy megfelelő méretű edényben vizet forralok pici sóval. A forrásban lévő vízbe szaggatom (egy nokedli szaggató segítségével) a galuskatésztát. A vizet rögtön megkeverem, hogy a galuskák ne tapadjanak le az edény aljára. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, még pár percig főzöm, majd kiszedem, de nem öblítem le vízzel. A kifőtt galuskát a forró szalonnazsíros serpenyőbe teszem, megszórom túróval és közepes tűzön átforgatom.

031_renamed_by_iws.jpg
Tálaláskor szórok még rá, friss túrót, kisült szalonnát és a többit a zsírjával, és tejfölt, mellé tálalom.

033_renamed_by_iws_3.jpg

Fogyasztható főételként, juhtúróval, káposztával, savanyú káposztával, pirított hagymával is. Esetleg köretként is kiváló.

sztrapi_renamed_by_iws.jpg

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr858023068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzepiÁgi 2015.10.28. 17:30:47

Én és a családom is nagyon :)

paráznabillegető 2015.11.21. 21:25:02

érdekes, hogy bár sokan ismerik, a sztrapacskát magyarok közül meglehetősen kevesen készítik otthon.
talán családi gyökereimnek, na meg az asszonyénak is köszönhetően, de nálunk havonta egyszer-kétszer hétvégi főfogás.
gyerekkoromban, emlékszem, hetente volt. nagyanyám deszkáról szaggatta késsel sebesen a lobogó vízbe a galuskákat, ajvé! disznózsíron pirított hagymával és tehéntúróval tálalta. persze a zsír is ment ám a hagyma mellé! olcsó volt és finom.
ugyanakkor anyám már hagyma és zsír helyett csak házivajat használt. azt jól feketére égettük, megforgattuk benne a galuskát, aztán túrót hozzá, nyami! elég gusztustalanul hangzik, szerintem ezt a verziót magyarországon (vagy a világon?) csak én, anyám, és az egyik öcsém ismerjük, tudjuk elkészíteni (legalábbis én senkit nem láttam még feketére égetett vajat használni...) és megenni... a feleségem egyszer megkóstolta, és bár nagy sztrapacska fan, ettől a verziótól kifejezetten rosszul lett. tény és való, spéci ízvilág.
manapság már nem vadulok ennyire. krumpli finomra reszelve, kb 40% liszt, semmi egyéb, aztán szaggatás. feltét pirított szalonna és tejföl, ha jó a szalonna, só se kell, ráadásul miután összekevertem, megy a sütőbe még félórára. a kölkök már csak így ismerik.

SzepiÁgi 2015.11.22. 20:11:18

@paráznabillegető:
Érdekes elkészítési verziót vázoltál fel...Jót mosoilyogtam rajta!
Én azzal a módszerrel készítem, ahogy leírtam, de nagyon szeretjük és legalább havonta készül valamilyen változatban. Az égetett vajasat még most hallottam először, de nem hiszem, hogy sikere lenne a családban :) Viszont tudod "ízlések és pofonok"...

2015.11.23. 01:18:12

@paráznabillegető: :) ha lenne házivajam, esküszöm, hogy kipróbálnám. Már csak azért, mert kíváncsivá tesz, hogy milyen lehet. Azért a nagy szakácsok is így születtek ám, hogy variáltak mindig valamit, szóval lehet ebből még híres étel is. :) Maximum a párod mellé csücsülünk és élesztgetjük egymást. :))

paráznabillegető 2015.11.23. 08:54:42

@mandulazöld: sima bolti vaj is megteszi, csak ne margarin legyen! két főre 200g elég. viszont embertelen szaga van ám az olvadt vajnak, nem tudom, ismered-e? és ha már megfeketedett sem lesz különb. írom ezt úgy, hogy én imádom! de a szag ellenére az ízvilág, ilyen vajas-túrós-sós sztrapacska, hát nem semmi!
nekem ez olyan, mint a csirkeszív pörkölt. az is valami istentelenül büdös, hogy nem is tudom megenni aznap, mikor elkészítem. de két nap pihi a hűtőben csodát tesz vele.

jaja, érdemes kipróbálni ilyen fura dolgokat. egyszer isztambulban ettem valami jó sűrű gyanús levest. mikor bekanalaztam, kérdeztem, mégis mi volt ez az csoda? mondták, hogy belsőségekből készült. további infót és receptet sem kaptam, hiába kértem!!! ejjj... :/

paráznabillegető 2015.11.23. 10:41:10

@SzepiÁgi: biztos vagyok benne, hogy a te verziód is nagyon finom, de vajjal ne tálald a családtagoknak, nem ízlene nekik, tuti bukó!

a vajjal óvatosan kell barátkozni, nagyon erős dolog! én sem sok mindenhez használom manapság, tojásrántottához leginkább, illetve mandarinos-tejszínes-currys csirkéhez. és egyikhez sem az égetett verziót.
de ha már ismered és tudod használni, akkor nagyon érdekes ízvilágot tudsz vele produkálni! például sütöttél már vajban rántott húst?
mi van? - hoppá!
csak az a baj ezzel, hogy nagyon drága móka...

2015.11.23. 15:41:13

@paráznabillegető: Szoktam vajban sütni, de feketére égetni még nem sikerült. :) Talán sokszor tényleg jobb nem tudni. Vagy csak titok, mert annyira spéci. :)-ezt bíztatásként, hátha nem olyanok voltak benne amik...
süti beállítások módosítása