Vargabéles
2015. október 28. írta: SzepiÁgi

Vargabéles

Nemcsak húslevesben finom a cérnametélt...

 

Amikor először készítettem, csodálkozva kérdezték család tagjaim: "levestésztából, desszertet"?  Miután elkészült, azt kérdezték: "hová lett a tészta?"  Egy csodálatos desszertet ehettek és egy fantasztikus ízvilággal lehettek gazdagabbak!

032_renamed_by_iws_2.jpg

Ahogy én készítem:

Az én tepsim mérete, 26x38 cm-es, amiben óriás adag készül. A mennyiségek ehhez vannak megadva, ezért ha valaki kevesebbet szeretne készíteni, arányosan csökkentse az adagokat.

Fehérborban megáztatom a 20 dkg mazsolát.
A 30 dkg cérnametéltet, sós vízben kifőzöm, leszűröm.
Habosra verem a 20 dkg cukrot a 4 tojások sárgájával.
Hozzáadok, 1 csomag vaníliáscukrot, 50 dkg túrót, egy citrom reszelt héját és 2,5 dl tejfölt.
Ezeket jól elvegyítem és beleforgatom a kifőtt, lecsurgatott tésztát. Hozzáadom a borban megáztatott mazsolát, és a 4 tojás fehérjéből vert kemény habot.

Egy megfelelő méretű tepsit kivajazok, majd két réteg réteslapot úgy terítek bele a tepsibe, hogy az mindkét oldalon bőven kilógjon.
Belesimítom a tésztás masszát, és ráhajtom a kilógó réteslapot, közben bőven meglocsolom olvasztott vajjal.

180 fokon, 45 percig sütöm. Sülés után, pihentetem, mert csak úgy tudom szeletelni.

013_renamed_by_iws_4.jpg

Tálaláskor megszórom porcukorral, és gyümölccsel kínálom. Tejfölt, vaníliás tejfölt is adhatunk mellé.

021_renamed_by_iws_4.jpg

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr428027744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schr62 2015.10.29. 09:02:28

sikerült feltalálni a régi dolgokat, ez jó, nem csak a pisslenny csillag kell

élhetetlen 2015.10.29. 17:37:37

Ez az igazi. Aztán jöjjön az egyszemélyes, lusta verzió. Tésztát kifőzöd. Egy tojást összekeversz cukorral, vaniliás cukorral, és egy kis tejföllel (mire megsül, olyan íze lesz, mintha túrót is raktál volna bele), nálam a mazsola nem játszik, de lehet, összekevered, és egy serpenyőbe öntve kevés olajon megsütöd, mindkét oldalát. Nem az, de olyan! Bocsánatot kérek a szerzőtől, mert az igazi tényleg az övé.