Rétes, vajas-leveles tésztából
2015. november 15. írta: SzepiÁgi

Rétes, vajas-leveles tésztából

Tekeredik...

 

Mivel sokan mindig időszűkében vagyunk, gyorsan szeretnénk finomat enni.
A rétes készítésnek ez egy egyszerű módja, és aránylag gyorsan el is készül. Ha a  tésztából többet készítünk és fagyasztóban tároljuk, akkor bizony, pillanatok alatt elkészíthető.

053_renamed_by_iws.jpg

Ahogy én készítem:

Vajas leveles tészta, készítése:
Ez nagy adag, de mi sokan vagyunk, tehát akinek nincs ennyire szüksége, felezze az adagokat. Viszont jól fagyasztható és tárolható!

Hozzávalók:


1 kg finomliszt, 50 dkg vaj, 3 dl tejföl, 2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz), 2 teáskanál ecet (10%-os), 5 teáskanál só.

Elkészítése:
A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Fél órát pihentetem, majd elnyújtom, megkenem vajjal és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában kell hajtani a tésztát, így lesz leveles.
Annyiszor ismétlem, míg a vaj el nem fogy, (általában háromszor). Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.

A rétes készítése:

Lisztezett gyúrótáblán elnyújtom, de nem szabad 4-5 mm-nél vékonyabbra nyújtani. 
Ízlésünknek megfelelő töltelékkel, ( a képen láthatóak,meggyes, almás, túrós) megtöltöm, és konyharuha segítségével tekerem föl.
A tetejét tojássárgájával alaposan megkenem, jól előmelegített és forró sütőben sütöm.(Kb. 20-25 perc).
Langyosra hűtve szeletelhető, ha szeretjük, akkor por- vagy vaniliáscukorral meghinthető.

050.JPG


Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr618080656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valeria Axt 2017.10.28. 04:39:18

Köszönöm a finom recepteket!
Nagyon meg erthetöen van le irva
minden.Biztos ki fogok több receptet
Probalni.
Tovabbi sok sikert kivanok, tisztelettel Valeria.

SzepiÁgi 2017.10.28. 20:32:16

@Valeria Axt:
Nagyon szépen köszönöm Valéria!