Mézeskalács
2015. december 02. írta: SzepiÁgi

Mézeskalács

Az angyalok sütije

 

Az ünnepi hangulatot süteményeinkkel is fokozhatjuk. Nem csak szép dísze az ünnepi asztalnak, de ehető is !

dsc07240_renamed_by_iws.jpg
Ahogy én készítem:

Hozzávalók:
Tésztához:
 1 kg liszt, 3 kávéskanál fahéj és szegfűszeg (őrölt), 1,5 dkg szódabikarbóna, 3 tojássárgája, 1 dl langyos tej, 2 dl víz, 30-35 dkg méz, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj
Cukormázhoz:
1 db tojásfehérje, kb. 15-20 dkg átszitált porcukor, kb. 8 csepp ecet

005_renamed_by_iws_3.jpg

Elkészítése:
Tészta:
Minden hozzávalót addig gyúrok, amíg a tészta az edény falától el nem válik.
Az elején a tésztát én, kézi mixerrel szoktam morzsásra keverni, majd kézzel összeállítom. Minimum 3-4 órát pihentetem.
Utána, egyenletes vastagságúra elnyújtom. A kisebb formákhoz kb. 3 mm vastagra, a nagyobbakhoz 4-5 mm – re (dupla magas lesz sütés után).
A kívánt formára kiszaggatom, majd 180 fokon, 8 percig sütöm.
Cukormáz:
A mázhoz nagyon finom szemcséjű porcukor szükséges, ezért legalább kétszer átszitálom, apró lyukú szűrőn.
A tojás fehérjét félig felverem habverővel, majd kanalanként adagolom bele a cukrot. Akkor jó a máz, ha már a habverőről csak egészen lassan folyik le. Ekkor hozzákeverem a 8 csepp ecetet (Ez akadályozza meg, hogy a cukor, kikristályosodjon). Lehetőleg kézi habverőt használjunk, mert a géppel felvert hab, folyóssá válhat.

007_renamed_by_iws_4.jpg
Ha kihűlt a tészta, hozzá lehet fogni az összeállításhoz, díszítéshez, aminek csak a képzelet szabhat határt.

010_renamed_by_iws_7.jpg
Jó étvágyat és áldott ünnepeket !

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr558132790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.