Rongyos leves, bundás korongokkal
2015. december 11. írta: SzepiÁgi

Rongyos leves, bundás korongokkal

A világ legegyszerűbb levese

 

Nagyon egyszerű, de csoda ízletes ez a leves. Még egy gyerek is el tudja készíteni. Hóvégi, spórolós levesnek is nevezhetjük!
Mostani különlegessége a bundás korongok!

011_renamed_by_iws_6.jpg

Ahogy én készítem:

A szokásos módon rántást készítek,(zsír, liszt) megpirítom, beleszórok őrölt köményt. A tűzről levéve megszórom pirospaprikával, hideg vízzel felengedem és simára keverem. Felszaporítom a szükséges leves mennyiségre, sózom, borsozom, teatojásba zeller és petrezselyem zöldet lógatok bele. Egy fej tisztított vöröshagymát, egy bevagdosott paradicsomot és paprikát dobok hozzá és felforralom. Hagyom főni, hogy az ízesítők ízét a leves átvegye. A tojásokat felütöm és felverem. A hagymát, paradicsom és paprika maradványokat és a fűszertojást kiemelem belőle, és hogy foszlányos legyen, belecsurgatom a felvert tojást. Innen a neve a levesnek.

026_renamed_by_iws_5.jpg

Bundás korongokat készítettem betétként:

007_renamed_by_iws_6.jpg
A kicsit szikkadt kenyérszeletekből, pogácsaszaggatóval korongokat vágtam ki.

004_renamed_by_iws_8.jpg

Ételízesítővel ízesített felvert tojásokba forgattam (mint a bundás kenyeret) és forró, bő olajba minden oldalról átsütöttem. Papírtörlővel leitattam róla a fölösleges zsiradékot és a rongyos leveshez tálaltam.
Fogyaszthatjuk pirított zsemlekockával (kruton),

etel_003.jpg
esetleg levesgyönggyel is.

023_renamed_by_iws_4.jpg
Aki savanykásan szereti, citromlével savanyíthatja.


Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr608156702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2015.12.12. 16:43:49

Levesnek leves,de nem a vilag legegyszerubb levese.Ha mar ilyen cimet adsz,akkor ird le a kodis levest,(koldus leves) vagy mas neven fokhagyma levest.(allitolag ennek az eledelnek koszonheto a budos paraszt kifejezes,mert a szegeny parasztok rendszersen ezt ettek.)Na de a lenyeg,itt az elkeszitesi modja...Tanyerba teszel fel kanal zsirt,egy kis orolt pirospaprikat szorsz ra es meg hozza raksz ket gerezd osszeapritott fokhagymat,az egeszre raontassz 4 dl tuzforro vizet,megsozod izles szerint ,majd veszel ket szelet kenyeret,es avval megeszed.Na baratom ez az egyszeru leves.

SzepiÁgi 2015.12.12. 19:38:28

@martineden:
Köszi, hogy leírtad a legegyszerűbb leves receptjét, de erről én most hallottam először! Lehet, hogy büdös volt, de az biztos, hogy egészséges a fokhagyma miatt. Mégegyszer köszönöm a bemutatását!

radica947 2016.12.12. 13:21:30

martineden, amit írtál, nagyon sokszor ettük gyerekkoromban, a szegénység vitte rá édesanyámat, hogy a zsíron eldörgölt fokhagymát és paprikát a tészta főző vizével engedte fel, pár szál tésztát is belekotort, az volt a leves, a második pedig "szutykos" tészta, vagyis a kifőtt tészta némi lekvárral összekeverve. Sok gyerek nőtt fel akkoriban ilyen "egészséges" kaján, de valóban egészségesebbek voltunk, mint a mai gyerekek.
süti beállítások módosítása