Remélem az Erdélyiek nem köveznek meg, de egy kicsit eltértem a hagyományos csorba leves készítéstől. Ezért nem is mertem a csorba leves elnevezést írni a receptemhez, pedig mi ezt is csorba levesként fogyasztottuk.
Ajánlom azonban a kipróbálását, mert rendkívül ízletes, laktató étel.
Ahogy én készítettem:
A füstölt színhúst, a szokásos módon feltettem főni, amikor puha lett kiemeltem a léből. A felét feldaraboltam apró kockákra, a másik felét félre tettem.
A konyhámban fellelhető zöldségeket megtisztítottam (minél több féle, annál ízletesebb lesz a levesünk). A nagyobbakat apróra vágtam, a paradicsom héját lehúztam és azt is daraboltam. A füstölt hús levében oda tettem főni. Fűszereztem még, sóval, borssal, lestyánnal, fűszerpaprikával. A mikor majdnem puha volt a zöldség, beleszórtam a kockázott füstölt hús darabokat is.
Közben gombócot készítettem:
Burgonyát főztem, majd a félretett füstölt hússal együtt ledaráltam.
Lisztet, kevés búzadarát, tojást, sót, szerecsendiót, lestyánt és petrezselyemzöldet, adtam hozzá. Alaposan összedolgoztam. Vizes kézzel csinos gombócokat készítettem belőle.
Közben a zöldségek is megfőttek. A levesből kimerítettem néhány merőkanálnyit és ebben elkevertem a tejfölt, fél citrom levével. Ezt a levet visszaszűrtem a levesbe.
A gyöngyözően fövő levesbe tettem a korábban elkészített gombócokat.
Amikor feljöttek a leves tetejére, még 5 percig hagytam főni és utána levettem a tűzről, elkészült a leves.
Megszórtam a tetejét aprított lestyán és petrezselyem zölddel.
Nagyon tartalmas, illatos és ízletes levest fogyaszthattunk.
Jó étvágyat!