Már korábban is szemeztem a növényi eredetű tejjel.Kerestem a leggazdaságosabb és legfinomabb megoldást. Mivel a kókusz ízét egyébként is kedveljük, erre esett a választásom. Boltban nagyon drága, de házilag, könnyen és gyorsan előállíthatjuk.
Készíthető a kókusz dió húsából, amit szárítás után lereszelünk. Egyszerűbb módja viszont a (nem kénnel kezelt) kókuszreszelék. Bármelyiket is válasszuk, sokkal olcsóbb, mint a készen kapható.
Fogyasztását ajánlom a tejfehérje allergiában szenvedőknek, a fogyókúrázóknak és az egészségesebben élni akaróknak.
Ahogy én készítem:
Attól függően, hogy mire szeretném felhasználni, két módon készíthető. Hidegen, áztatással vagy főzéssel.
A hidegen készített, nem olyan intenzív ízű, mint a főzéssel előállított. Főzéskor viszont sérülnek a benne lévő enzimek és vitaminok. De még akkor is egészségesebb és élvezhetőbb, mint sok tehéntej.
Kicsit hígabb változat, de sütéshez-főzéshez kiváló:
10 dkg kókuszreszelék, 1 l vízben felforralni, főzni 5-10 percig, lehűteni,ezt turmixolni és leszűrni.
Kakaóhoz, tejeskávéhoz, fogyasztásra:
20 dkg kókuszreszeléket 1 l vízben felforralni (nem kell főzni) és 1 órát állni hagyni. Turmixolni és leszűrni. Az arányok ízlés szerint variálhatók. Lehet bele tenni pici cukrot (nádcukrot).
Finom, ízesített változat (turmix):
20 dkg kókuszreszelék, 1 l forró víz, 1,5 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál méz, 1 vaníliarúd kikapart bele.
A kókuszreszeléket leöntjük a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixolni és leszűrni. Egy kicsit félretenni belőle (ebbe elkeverni a keményítőt) a többit felmelegíteni, +méz, vaníliarúd, keményítős keverék. Forralni nem kell. Ha kihűlt hűtőbe tenni.
Hűtőben 3-4 napig is eláll.
Szűrni, sűrű szövésű szitán, orvosi gézen, tiszta textil pelenkán, nylonharisnyán keresztül lehet.
Két mellékterméke van:
A kókuszzsír, ami forralás után kicsapódik a tej tetején, az áztatással készítetteknél csak nagyon kevés.Ezt le kell szedni, de hasznosítható. Mivel hidratálja bőrt, ezért testápolóként, kézkrémként, ajakír gyanánt egyaránt.
A kókuszdara, ami szűrés után visszamarad. Újra felhasználható, főzéshez sütéshez készítendő tejhez, süteményekbe, de műzli-szelet is készíthető belőle.
Használat előtt mindig rázzuk fel, mert bármilyen alaposan is szűrtük le, kicsit ülepszik.
Bátran ajánlom, próbáljátok ki, kóstoljátok meg és fogyasszátok egészséggel!