Kaporszószos húsgombóc, pirított zöldséges tésztával
2016. február 16. írta: SzepiÁgi

Kaporszószos húsgombóc, pirított zöldséges tésztával

Íz és szín, összhangban az asztalon

 

Eddig a húsgombócokat csak paradicsomszósszal és burgonyával fogyasztottuk. Most megpróbáltam egy más ízt és láss csodát, bejött! Színes és ízletes lett az új verzió...


057_renamed_by_iws_3.jpg
 

Ahogy én készítettem:

Sertéscombot (1 kg) használtam, amit kétszer ledaráltam, egy fej vöröshagymával és 4 cikk fokhagymával együtt.

001_renamed_by_iws_11.jpg


A húst fűszereztem sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel. Két tojást ütöttem bele, 6 evőkanál zsemlemorzsát adtam hozzá. Alaposan összegyúrtam és hagytam egy félórát állni.
Utána vizes kézzel a húspépből, diónyinál kicsit nagyobb gombócokat készítettem.

009_renamed_by_iws_7.jpg


Egy edényben vizet forraltam, sóztam és a forrásban lévő vízbe raktam a gombócokat. Megkavartam, lefedtem, a hőfokot kicsit lejebb vettem, hogy csak gyöngyözzön a víz  és 25 percig főztem.
Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedtem, lecsepegtettem és olvasztott vajjal összeráztam.Félre tettem.

026_renamed_by_iws_9.jpg

Míg a hús főtt, zöldségeket tisztítottam és daraboltam.

032_renamed_by_iws_4.jpg


 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, fél karalábé, fél zeller, ökölnyi vöröskáposzta, kb. 20 cm hosszúságú póréhagyma. A vöröskáposztát nagyon vékony csíkokra, a póréhagymát vékony karikákra, a többit (julienne-re) kb. egyforma vékony és hosszú hasábokra.
Egy kicsit sóztam, megszórtam kevés borssal, szerecsendióval és wokban vajjal megpirítottam. Nem kell sokáig sütni, csak roppanósra.

Közben vizet forraltam a tészta kifőzéséhez. Széles-metéltet használtam (50 dkg). Sós lobogó vízben a tésztát megfőztem, vigyázva arra, hogy ne főjön túl.  Amikor megfőtt, leszűrtem, langyos vízzel jól leöblítettem, alaposan lecsöpögtettem és a zöldségekhez öntöttem. Összekevertem azzal és néhány percig tovább pirítottam együtt a wokban. Tálalásig melegen tartottam.

Már csak a kaporszósz elkészítése maradt hátra.

035_renamed_by_iws_3.jpg

Ehhez, 5 evőkanál vajban, 5 evőkanál liszttel világos rántást készítettem, amibe egy nagy csokor kapor zöldjét összeaprítva beletettem (jó a fagyasztott vagy szárított is) és néhány kavarás után, felengedtem fél liter főzőtejszínnel. Sóztam, kevés cukrot adtam hozzá, és hogy pikánsabb legyen, néhány csepp citromot is kapott. Ha sűrű lenne, tejjel vagy húslével lehet hígítani. Állandó kavargatás mellett (hogy csomós ne legyen) 5 percig forraltam. Utána beleraktam a húsgombócokat, jól átforgattam a szószban és újabb 5 percig főztem.

038_renamed_by_iws_5.jpg

Ezt követően, mivel minden elkészült, tálaltam.A szószból, külön is szervíroztam.

045_renamed_by_iws_4.jpg

Jó étvágyat!



 


A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr258396698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Valacsai 2018.11.13. 10:25:11

Nagyon finom már meg csináltam egyszer.Most fogom újra András napra elkészíteni,Csak annyi tennék hozzá,hogy dupla kaporral mert nagyon szeretem a kapor izét. Ajánlom mindenkinek aki szereti a különleges ételeket!

SzepiÁgi 2018.11.15. 08:45:46

@Ildikó Valacsai:
Nagy öröm számomra, hogy a Ti családotok kedvence is lett!
Köszönöm a tovább ajánlást.
süti beállítások módosítása