Sokan kiirtják a kertjükből ezt a növényt, pedig nagyon fontos, egészségünk védelme érdekében. Méregtelenítő, májvédő, regeneráló hatással bír. Minden része (gyökér, levél, virág) hasznosítható. Én most a virágjából készült "méz" receptjét közlöm.
Így készítettem:
Napsütéses időben, teljesen kinyílt,180-200 virágot szedtem, (közvetlen a virág alatt csíptem le). Lehetőleg nem szennyezett, vegyszermentes helyről szedjük a virágokat. Nem kell megmosni, csak jól kirázni. 0,8 l vízben főztem egy citrommal (melyet meghámoztam és karikára vágtam), 40 percig lassú lángon.
Utána, gézen keresztül leszűrtem, a virágokat jól kinyomkodva, 50 dkg cukrot adtam a léhez és lassú tűzön kb. 40 percet főztem még.
Csirátlanított üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem.
Nem kell megijedni az állagától, mert ilyenkor még folyós, de ahogy hűl, felveszi a méz formát!
Nagyon szép a színe, egészséges és finom !
Vajas kenyérre csurgatva, teába, kávéba, sütemények ízesítésére is használható.
Jó étvágyat!