Túrós, tejfölös nudli, sült szalonnával
2016. április 30. írta: SzepiÁgi

Túrós, tejfölös nudli, sült szalonnával

Hagyományőrző íz (Édesanyámra emlékezve)

 

Gyerekkoromba Édesanyám gyakran készítette ezt az ételt. Most én is mint hagyományőrző ételt készítettem el. Akkoriban minden házilag készült hozzá, a túró, a tejföl és még a szalonna is a házi disznóvágásból volt.

017_renamed_by_iws_2.jpg

Ahogy én készítettem:

A burgonyát héjában megfőztem, majd meghámoztam és áttörtem. 1 kg burgonyához 30-40 dkg (a burgonya minőségétől függ) lisztet, 1 evőkanál búzadarát és 1 tojást valamint sót adtam. Ezeket alaposan összegyúrtam és lisztezett gyúrótáblán 1 cm vastag lappá nyújtottam, majd 5 cm széles csíkokra vágtam, melyből 1 cm vastag szeleteket készítettem. A kezemmel nudlivá sodortam.
Gyöngyöző, bő, sós vízben puhára főztem. Szűrőkanállal kiszedtem, langyos vízzel leöblítettem és jól lecsöpögtettem.

003_renamed_by_iws_6_renamed_by_iws.jpg

A túrót villával összetörtem, sóztam. A lecsöpögtetett nudlit, összekevertem vele. Majd a tetejére még külön is szórtam tálaláskor.

Sült szalonna (házi tepertő):

007_renamed_by_iws_1.jpg


A füstölt szalonnát, bőrétől megszabadítva, nem túl apró kockákra vágtam és tűzön, állandó kavargatás mellett szép pirosra sütöttem. Zsírjával együtt tálaltam és ezzel is lehetett a nudlit locsolgatni.

008_renamed_by_iws_1.jpg

Aki igényelte, tejföllel is fogyaszthatta.

012_renamed_by_iws.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr858675504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejétől_bűzlő_hal 2016.05.02. 11:20:13

Kedves Ági!
Az étel jónak tűnik, nálunk is készítettek ilyet gyermekkoromban.
Kár, hogy a magyar nyelvű fogalmazással és helyesírással erős problémáid vannak.

SzepiÁgi 2016.05.02. 11:27:26

@Fejétől_bűzlő_hal:
Elárulnád hol vétettem az erős hibákat? Egyébként nem vitázni szeretnék, de 62 éves koromra, már főzni biztosan jobban tudok és a helyesírásom egyre romlik. Köszönöm a figyelmeztetést, de remélem azért az ételeimet aki akarja, a rossz helyesírásom ellenére is el tudja majd készíteni.

Fejétől_bűzlő_hal 2016.05.02. 12:01:21

Én 59 éves vagyok. Azt vallom, ha valaki ír (hiszen azt teszed), azzal tanít, azaz példát mutat másoknak.

Hidd el, nem bántani akartalak, mert akkor más stílusban írtam volna, csak szerettem volna felhívni a figyelmedet egy zavaró körülményre.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
gyermekkoromba(n)
utána nem kell vessző
a túró és a tejföl nem disznóvágásból származik, bár így érthető

További ízletes ételeket kívánok!

SzepiÁgi 2016.05.02. 16:33:38

@Fejétől_bűzlő_hal:
Köszönöm, legközelebb jobban ügyelek erre is.