A mi családunk, nagyon szeret a szabadban bográcsozni, milyent bejön a jó idő. A bográcsban főtt ételek sokkal finomabbak, mint a tűzhelyen készítettek. Természetesen meg van a maga hangulata is, mert általában társasággal szoktunk bográcsozni, közben jót beszélgetünk, játszadozunk. Ez alkalommal csak egy egyszerű, zöldségmentes gulyásleves készült a bográcsban.
Ahogy én készítem:
A bográcsban először egy tenyérnyi kockázott szalonnát olvasztok ki. A zsírjában sok aprított vöröshagymát párolok, majd tv paprikát és paradicsomot szeletelek hozzá. Ha a paradicsom szétfőtt, akkor őrölt pirospaprikával szórom meg (aki szereti, csípőset is tehet) és felöntöm 2-3 dl vörösborral. Bele teszem a kockázott húst és jó elkeverem. Csak akkor teszek rá mindig kevés vizet, ha tapadni kezd a hús a bogrács aljához, tehát pörkölöm azt. Ügyelek arra , hogy mindig csak kicsit rotyogjon és lassan süljön. Fűszerezem még borssal és őrölt köménnyel, sót csak akkor teszek rá, ha a hús már kellően megpuhult.
Közben burgonyát hámozok, kockákra vágom.
Ha a hús puha, hozzáadom a krumplit, öntök annyi vizet hozzá, hogy ellepje a hús, krumpli keveréket.
Rövid időn belül a krumpli is megfő és már fogyasztható is.
Friss kenyérrel és csípős paprikával tálalom.
Természetesen ilyenkor elengedhetetlen, hogy utána leöblítsük egy kis finom borral vagy sörrel.
Jó étvágyat!