Kapros gombócleves
2016. június 10. írta: SzepiÁgi

Kapros gombócleves

A leves is lehet laktató

 

Imádjuk a gombócot, de nem csak mint édességet, hanem levesbetétként is. Nagyon laktatóvá és különlegessé teszi a levesünket. Ebben az ételemben is egy kis zöldséggel dúsítva nagyon tartalmas leves készült. Természetesen aki nem szereti a kaprot kihagyhatja belőle vagy mással helyettesítheti (petrezselyem, sonka, más zöld-fűszer ízlés szerint). Mi a kapor illatát és ízét is kedveljük.

008_renamed_by_iws_2.jpg

Ahogy én készítem:

Zöldségeket hámozok (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller) és darabolok. Vöröshagymát apróra szeletelve, zsíron megdinsztelem és erre teszem a darabolt zöldségeket, néhány percig együtt is dinsztelem. Megszórom  kevés étkezési keményítővel, fűszerpaprikával és felengedem a leves mennyiségének megfelelő húslével vagy zöldség alaplével. Sóval és borssal ízesítem. A zöldségek puhulásáig főzöm.

Közben elkészítem a gombócot:

003_renamed_by_iws_4.jpg


Burgonyát hámozok, darabolok és sós vízben puhára főzök. Amikor megfőtt, leszűröm, jól lecsepegtetem és összetöröm. Hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, adok hozzá tojássárgáját, egy evőkanál olajat, borsot, kevéske szerecsendiót, aprított kaporlevelet és annyi lisztet, hogy puha, de nem tapadós tésztát kapjak. Utána vizes kézzel tetszés szerinti nagyságú gombócokat készítek belőle.

Ha a zöldségek megfőttek, akkor a forrásba lévő levesbe teszem az elkészített kapros gombócokat és addig főzöm, amíg a leves tetejére fel nem jönnek. Kóstolással ellenőrzöm, hogy megfőtt-e. A tűzről levéve, fedővel lefedem és még 10 percet hagyom így állni.

Ezt követően már tálalható is.

011_renamed_by_iws_5.jpg


Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr268798066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.