A cukkini nagyon finom zöldségféle és ezer meg egy módon készíthető el.Bármelyiket is válasszuk, megunhatatlan.
Most töltött cukkini csónakokat készítettem.
Ahogy én készítem:
Válasszunk hozzá szép lehetőleg egyforma cukkiniket ( ha nagyobb akkor 2 személyre egyet, ha kisebb akkor ahány személyre készítjük), egy csokor friss petrezselyem zöldet, egy csokor kaprot, 2 szál sárgarépát, 4-5 szem koktélparadicsomot, 1 fej vöröshagymát, 2 cikk fokhagymát.
Hogy kalóriaértéke is legyen, húsosan készítjük. Ehhez személyenként 15 dkg darált húst számítsunk.
Kezdő háziasszonyok is boldogulni fognak vele, ha követik a receptem útmutatóit.
A cukkiniket alaposan mossuk meg és vágjuk hosszában ketté ( ha nagyobb fajta akkor keresztbe is). Nem kell hámozni, hanem a belsejét kell kivájni, úgyhogy a héjon vékony cukkini réteg maradjon. A kivájt részt tegyük félre, mert szükségünk lesz rá.
A vöröshagymát zsiradékon fonnyasszuk meg, a tűzről levéve szórjuk meg a pirosparikával és a korábban megtisztított és apró kockákra vágott sárgarépával, a zúzott fokhagymával, a kivájt apró cukkini darabokkal keverjük el. Tegyük vissza a tűzre és ízesítsük sóval, borssal majd keverjük bele a megmosott, lecsepegtetett darált húst. Folyadék nem szükséges hozzá, mert elég levet fog ereszteni. Ha a húsunk fehéredésből újra színre vált (azaz már sül), akkor tegyük bele a koktélparadicsomokat, az apróra vágott kaprot és petrezselyem zöldet és gyakori kevergetés mellett süssük zsírjára a ragut.
Egy keverőtálban készítsük el a tölteléket. A langyosra hűlt zöldséges, fűszeres húshoz adjunk ahány személyre készítjük annyiszor 3 evőkanál zsemlemorzsát és összességében 2 db egész tojást. Jól kavarjuk össze.
Az elkészített cukkini csónakokat töltsük meg a húsos töltelékkel. Tepsibe szorosan tegyük egymás mellé és fóliával letakarva süssük 180 fokon 40 percig. Ezt követően vegyük le róla a fóliát, a csónakokat szórjuk meg alaposan reszelt sajttal (a füstölttel finomabb) és 5 perc alatt süssük készre.
Önállóan is fogyasztható, de mi majonézes burgonyasalátával imádjuk.
Biztos vagyok benne, hogy ennek az egészséges és isteni finom alapanyagokból álló finomságnak senki sem fog tudni ellenállni!
Jó étvágyat!