Cserépedényben sült káposztás tyúk, köménymagos krumplival
2016. szeptember 03. írta: SzepiÁgi

Cserépedényben sült káposztás tyúk, köménymagos krumplival

Megsült a saját zsírjában a tyúk

 

Előjárójában elmondom, hogy ha tyúkkal akad dolgotok, csak akkor fogjatok hozzá, ha van elég időtök a sütésre-főzésre. A most bemutatott ételem elkészítésére is legalább négy órát kell rászánni, bár az előkészületek után a cserépedény és a sütő végzi a dolgát. Viszont megéri, mert nagyon finom omlós hús lesz a végeredmény, vele készült körettel.

025_renamed_by_iws_1.jpg

Ahogy én készítettem:

Előkészületek:

008_renamed_by_iws_5.jpg


A cserépedényt beáztattam (legalább 2 órát) vízbe.
A tyúkot daraboltam (a csontos részeket eltettem levesnek) a mellehúsát háromfelé vágtam hosszába, a  combokat kettévágtam alsó- és felső combrészre és bele került még a szárnytő rész.
Mivel a tyúk elég zsíros volt, a háj részeket lefejtettem róla és kisütöttem, így a tyúk saját zsírjával készítettem az ételt.
A fehér-és vörös káposztát vékony csíkokra vágtam.
Két nagy fej vöröshagymát apró kockákra aprítottam, amit a tyúkzsírban megdinszteltem.

Amikor a tál eléggé megszívta magát vízzel, lecsepegtettem és a hozzávalókat belesorakoztattam.
A tál aljára a dinsztelt hagymából tettem zsírral együtt, majd erre került a csíkozott fehér káposzta, aminek a tetejére karikára vágott paradicsomokat tettem és meglocsoltam újból a hagymás zsírral. Sóztam, borsoztam, őrölt köménymagot szórtam rá.

010_renamed_by_iws_5.jpg


Utána a a húsdarabokat, amit bedörzsöltem ételízesítővel ráraktam a káposzta tetejére.

014_renamed_by_iws_10.jpg


Ezt beterítettem a vörös káposztával és ezt is sóztam, borsoztam,köménymagoztam majd meglocsoltam a hagymás zsírral és egy újabb paradicsom karika sorral zártam a rétegezést. A paradicsomra bazsalikomot szórtam.

015_renamed_by_iws_5.jpg

A tálra ráhelyeztem a tetejét és a tálat a hideg sütőbe tettem. Csak utána kapcsoltam be. Alacsony hőfokon és és fokozatosan emeltem a hőmérsékletet 200 fokra.  2,5-3 órán keresztül sütöttem, az utolsó negyedórában fedő nélkül.

020_renamed_by_iws_3.jpg


Közben köménymagos hasábburgonyát készítettem.
Tálaláskor a dinsztelt káposztát meglocsoltam almaecettel.

042_renamed_by_iws_3.jpg

Jó étvágyat kívánok!



A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr5111673368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.09.05. 16:40:49

Aszongya, hogy "vele készült körettel", majd a vége felé: "Közben köménymagos hasábburgonyát készítettem...." Értem. Ezek szerint a hasábburgonya volt a kísérő a főétel - tyúk sült párolt káposztával - mellé...

Tökönrúgott Feleségek 2016.09.05. 16:59:25

Tetszik a recept, kipróbálom! Egy kivétellel: ételízesítővel nem fogom dörzsölgetni a tyúkot, maradok az általam kikevert "trutymó"-nál :)
süti beállítások módosítása