Lencsegulyás házi csipetkével
2016. október 16. írta: SzepiÁgi

Lencsegulyás házi csipetkével

Lehet, hogy fogyasztása után nem leszünk gazdagok, de jó lakunk az biztos

 

Egy nagyon finom és nagyon laktató ételt hoztam. Egytálételnek is kitűnő, de ha mégsem, akkor bármilyen könnyen összedobható tészta elég is utána.Nem csak újévkor, most is készíthető! Nekünk még sosem okozott csalódást.

038_renamed_by_iws_4.jpg

Ahogy én készítettem:

Az előkészületek:

005_renamed_by_iws_6.jpg


A lencsét (40 dkg) beáztattam 2-3 óra hosszára. A sertéscombot (50 dkg ) apróbb kockákra daraboltam. Egy nagy fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, 2 nagyobb szál sárgarépát, 1 nagyobb fehérrépát (aki szereti paszternákot is használhat), 3 szál zeller zöldet és 1 szelet zellergumót megtisztítottam.

Ezt követően a zöldségeket daraboltam, én karikára vágtam, de lehet hasábba is.
A főzőedénybe zsíron az apró kockákra vágott vöröshagymát megdinszteltem. A tűzről levéve adtam hozzá fűszerpaprikát, a fokhagyma gerezdeket összezúzva, 0,5 dl vizet és visszatettem a tűzre. A darabolt húst is beletettem és tovább fűszereztem, borssal, kevés őrölt köménnyel, 2 db babérlevéllel. A hús fehéredéséig  pároltam.
A lencséről leszűrtem az áztató vizet és a húshoz öntöttem. Felengedtem a szükséges mennyiségű vízzel. (Nekem volt régebbről lefagyasztva füstölt hús főzőlé 1 liternyi, azt egészítettem ki vízzel 2,5 literre azt öntöttem rá.) Amikor felforrt, a darabolt zöldségeket és a zellerszárat is beletettem. Csak most sóztam ízlés szerint.  Addig főztem, amíg a benne lévő dolgok megpuhultak (60-80 perc), kóstolással ellenőriztem.

056_renamed_by_iws_1.jpg


Közben elkészítettem a házi csipetkét (két személyenként 1 tojást és kb. 10 dkg lisztet számítsunk).
A lisztet összegyúrtam a tojással, sóztam. Kemény tésztát kell kapni. Utána lisztes kézzel csipkedtem belőle apró darabkákat és a tenyerem között kicsit meggörgettem, hogy kerekebb formája legyen.

Amikor a levesbe minden megfőtt, beletettem a tésztát és addig hagytam tovább főni, amíg a tészták feljöttek a leves tetejére. Akkor  megszórtam a levest tépkedett petrezselyemzölddel és egy csipet csombort (borsikafű) adtam hozzá. Ezzel vigyázzunk, mert nagyon intenzív íze van, de a lencse okozta puffadást gyengíti. Ki lehet oltani a tüzet, elkészült  a levesünk.

Aki csípősen szereti, erős paprikát is tehet bele. Én tálaláskor tettem hozzá.

044_renamed_by_iws_1.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr111813381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzepiÁgi 2016.11.25. 14:09:51

@Zsuzsanna Németh Varga:
Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet.