Ha nagyobb mennyiségű gombához sikerül hozzájutnom, mindig készítek belőle fasírtot. A gomba, (főleg az erdei gomba) 70%-a víz, így sütéskor az egyharmadára zsugorodik. Ezért szükséges belőle nagy mennyiség a fasírt elkészítéséhez. Nagyon finom és laktató, nagy előnye még hogy melegen és hidegen egyaránt kiváló.
Ahogy én készítettem:
3 kg gombát (én most erdei gombát használtam) alaposan megmostam, majd lecsurgattam.
Aprítóba néhányszor megforgattam, de nem pépesítettem.
Egy nagy fej vöröshagymát apró kockákra vágtam és zsíron megdinszteltem. A tűzről levéve piros őrölt paprikát és 3 gerezd zúzott fokhagymát adtam hozzá. Rá tettem a gombát és újból tűzre került. Tovább fűszereztem, sóval. borssal, kevéske kakukkfűvel és őrölt köménnyel. Zsírjára sütöttem a gombát.
Közben 2 db zsemlét tejbe áztattam, amikor megázott, jól kinyomkodtam. Nagy csokor petrezselyemzöldet apróra vágtam.
Amikor a gomba megsült, hagytam langyosra hűlni és összeállítottam a fasírtot.
A gombához adtam a kinyomkodott, szét morzsolt zsemlét, az aprított petrezselyemzöldet és 2 egész nyers tojást. Én annyi tojást szoktam használni, amennyi zsemlét. Jól összekevertem, ha lágy lenne zsemlemorzsát lehet hozzáadni.
Gombócokat formáltam belőle majd zsemlemorzsába meghempergettem.
Bő forró olajban mind két oldalát megsütöttem. Papírtörlőre szedtem ki az olajból, hogy a fölösleges olajat leitassam róla.
Franciasalátával fogyasztottuk.
Melegen és hidegen is egyaránt finom a gombafasírt.
Jó étvágyat!