Pásztortarhonya házi savanyúsággal
2017. január 07. írta: SzepiÁgi

Pásztortarhonya házi savanyúsággal

A házinak nincs párja...

 

Tudom, hogy nem mindenkinek van lehetősége a háztáji létrehozására. Azonban már sok helyen be lehet szerezni a házi alapanyagokat. Őstermelőktől, a piacokon. Disznóvágások idején a friss húsokat, hurkát, kolbászt, szalonnát.
Ennek az ételnek is erénye, a házi alapanyagok használata. A tarhonyát szerintem minden háziasszony el tudja maga is készíteni, sőt már sok gép is áll a rendelkezésünkre. Ha mégsem, akkor piacon vásároljunk friss tojásból készült házi készítményeket.

002_renamed_by_iws_10.jpg

 

Ahogy én készítettem:
Négy nagy szelet füstölt házi szalonnát kakastaréjnak bevagdostam és kiolvasztottam a zsírját. Amikor a kakastaréj készre sült, kivettem a zsírból. A sült szalonnát félretettem és a végén, a készétel tetején tálaltam.
A kisült zsíron egy közepes fej vöröshagymát apró kockákra vágva dinszteltem, két gerezd fokhagymát is közé vágtam. A tűzről levéve fűszerpaprikát adtam hozzá és a házi tarhonyával összekevertem. Visszatettem a tűzre és szép világos barnára pirítottam a tarhonyát.
Közben házi füstölt kolbászt karikákra szeleteltem és ezt is hozzákevertem a tésztához. Néhány szem (én négyet használtam) burgonyát meghámoztam és kockákra vágtam. Ez is ment a többi alkotórészhez. Alaposan elkevertem és felengedtem annyi húslével, hogy ellepje. Kóstolást követően lehet még sózni, borsozni. Nagymértékben befolyásolja a fűszerezést a házi kolbász minősége.
Lefedtem és puhára pároltam mindent gyakori kavargatás közepette. Ha szükséges húslével vagy vízzel lehet lazítani, hogy le ne égjen.
Tálaláskor a melegen tartott kakastaréjt is a tetejére helyeztem.

020_renamed_by_iws_6.jpg

Házi savanyúságot fogyasztottunk hozzá, amit ha még emlékeztek az ősszel én tettem el, tartósítószer nélkül. Receptje megtalálható a blogomon. A zöldségek ropogósak maradtak és alig veszítettek a színükből.

http://szepizek.blog.hu/2016/10/08/vegyes_zoldsegek_eltevese_telire_tartosito_nelkul

004_renamed_by_iws_5_1.jpg

Ez az egyszerű étel nagyon finom lehet a házi alapanyagoknak köszönhetően!

013_2_renamed_by_iws_1.jpg


Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr2312107233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2017.01.09. 08:45:17

Nyilván házi összetevőkből a legfinomabb, de, ha a szükség úgy hozza nemzetközi hozzávalókból is elég jót lehet csinálni...
Pl.: magyar házi kolbász, káposztás, vegyes savanyúság, francia füstölt szalonna, krumpli, olasz tarhonya! Készült egy 2 kilós kemping gázpalackos főzőn. Ették: magyarok, franciák, svájciak, -naggyon ízlett...
(bocs., -de, erről az ételről mindig ez jut eszembe)

SzepiÁgi 2017.01.09. 19:59:03

@szsuzsanna:
Szia!
Valóban úgy tűnik a nemzetközi változat is finom lehet! Egy jó társaságban a legegyszerűbb étel is fejedelmivé válhat. Örülök, hogy kedves emlékeket idézhettem fel benned ezzel az étellel...
süti beállítások módosítása