Tudom, hogy nem mindenkinek van lehetősége a háztáji létrehozására. Azonban már sok helyen be lehet szerezni a házi alapanyagokat. Őstermelőktől, a piacokon. Disznóvágások idején a friss húsokat, hurkát, kolbászt, szalonnát.
Ennek az ételnek is erénye, a házi alapanyagok használata. A tarhonyát szerintem minden háziasszony el tudja maga is készíteni, sőt már sok gép is áll a rendelkezésünkre. Ha mégsem, akkor piacon vásároljunk friss tojásból készült házi készítményeket.
Ahogy én készítettem:
Négy nagy szelet füstölt házi szalonnát kakastaréjnak bevagdostam és kiolvasztottam a zsírját. Amikor a kakastaréj készre sült, kivettem a zsírból. A sült szalonnát félretettem és a végén, a készétel tetején tálaltam.
A kisült zsíron egy közepes fej vöröshagymát apró kockákra vágva dinszteltem, két gerezd fokhagymát is közé vágtam. A tűzről levéve fűszerpaprikát adtam hozzá és a házi tarhonyával összekevertem. Visszatettem a tűzre és szép világos barnára pirítottam a tarhonyát.
Közben házi füstölt kolbászt karikákra szeleteltem és ezt is hozzákevertem a tésztához. Néhány szem (én négyet használtam) burgonyát meghámoztam és kockákra vágtam. Ez is ment a többi alkotórészhez. Alaposan elkevertem és felengedtem annyi húslével, hogy ellepje. Kóstolást követően lehet még sózni, borsozni. Nagymértékben befolyásolja a fűszerezést a házi kolbász minősége.
Lefedtem és puhára pároltam mindent gyakori kavargatás közepette. Ha szükséges húslével vagy vízzel lehet lazítani, hogy le ne égjen.
Tálaláskor a melegen tartott kakastaréjt is a tetejére helyeztem.
Házi savanyúságot fogyasztottunk hozzá, amit ha még emlékeztek az ősszel én tettem el, tartósítószer nélkül. Receptje megtalálható a blogomon. A zöldségek ropogósak maradtak és alig veszítettek a színükből.
http://szepizek.blog.hu/2016/10/08/vegyes_zoldsegek_eltevese_telire_tartosito_nelkul
Ez az egyszerű étel nagyon finom lehet a házi alapanyagoknak köszönhetően!
Jó étvágyat!