Húsgombóc leves rókagombával és házi csipetkével
2017. augusztus 18. írta: SzepiÁgi

Húsgombóc leves rókagombával és házi csipetkével

A hús és gomba, tökéletes ízpáros még a levesben is

 

A rókagomba szerintem az egyik legízletesebb levesnek való gomba. Most turbóztam egy kicsit, hogy laktatóbb legyen, húsgombóccal. Kiderült, hogy együtt tökéletes párost alkotnak a levesben.

161_renamed_by_iws.jpg

Ahogy én készítettem:

40 dkg rókagombát megtisztítottam és aprítottam.

077_renamed_by_iws_1.jpg


50 dkg darált húst (én sertéscombot használtam) fűszereztem sóval, borssal, fűszerpaprikával, petrezselyem zölddel, 2 cikk zúzott fokhagymával, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával. Hozzáadtam 5 evőkanál zsemlemorzsát és rá ütöttem 3 db egész tojást. Alaposan összedolgoztam és hagytam állni.

Egy közepes fej vöröshagymát apróra vágva zsíron megdinszteltem. Hozzáadtam az aprított gombát és együtt tovább sütöttem. Amikor a gomba által eresztett levet elfőtte, a tűzről levéve, adtam hozzá 3 teáskanál fűszerpaprikát, 1 mokkáskanál borsot, 3 cikk zúzott fokhagymát, ízlés szerint sót és felengedtem a leves mennyiségének megfelelő húslével. Visszatettem a tűzre és a gomba puhulásáig főztem.
Közben a fűszeres darált húsból, vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat készítettem.

085_renamed_by_iws_3.jpg


A gomba puhulását követően a húsgombócokat a forrásban lévő levesbe rakosgattam.
Addig főztem, amíg a leves tetejére fel nem jöttek.

175_renamed_by_iws.jpg


Ekkor kóstolást követően lehet még ízlésnek megfelelően a fűszereket pótolni.


Házi csipetke betétet is kapott:
1 db tojást sóval felvertem és annyi lisztet adtam hozzá amennyit felvett. Jó kemény tésztát kell kapni. Ezt követően lisztes kézzel borsónyi darabokat csipkedtem belőle és szétterítettem.
Vizet forraltam, amit sóztam és pár csepp olajat tettem bele. A forrásba lévő vízben puhára főztem a tésztát. Leszűrtem a főző vízből és langyos vízzel alaposan leöblítettem majd lecsöpögtettem és a levesbe tettem.
Minden elkészült, tálalható a finom, tartalmas levesünk.

172_renamed_by_iws.jpg



Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr5212761646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.10.04. 11:36:46

Eddig még soha nem készítettem húsgombócot, de most kipróbáltam a receptedet. Nagyon finom lett! :o)
Egyszerű és gyors. Le is fagyasztottam belőle egy adagot, mert ez így túl sok lett egyszerre.

SzepiÁgi 2018.11.07. 22:55:28

@Attilajukkaja:
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és ízlett! Váljon egészségedre!