Tepsis sertés hús zöldségekkel és zöldségszósszal
2017. október 01. írta: SzepiÁgi

Tepsis sertés hús zöldségekkel és zöldségszósszal

Húsimádók tökéletes szendvicse

 

Imádom a tepsis húsokat nem csak fogyasztani, hanem készíteni is, mert a hús és a köret együtt készül el.
Ez az ételem pedig a húsimádók tökéletes szendvicse! Finomra sült, omlós tarja és karaj között egy kis zöldség töltelék.

102.JPG

 

Ahogy én készítettem:

Két fajta sertés húsból készítettem. Tarja és csontnélküli karaj, mely együttesen 1,5 kg volt. Hat-hat szeletbe vágtam, megmostam és leitattam róla a nedvességet, bedörzsöltem fokhagymával, sóztam és borsoztam. Hagytam állni félórát.

006_renamed_by_iws_15.jpg


Ezt követően alaposan megforgattam lisztbe.

019_renamed_by_iws_24.jpg


Forró zsírban, magas hőfokon mind két oldalát átsütöttem (kérget készítettem rá).

022_renamed_by_iws_11.jpg


Közben zöldségeket hámoztam és aprítottam. Ezek a zöldségek opcionálisak, kinek milyen van otthon vagy mit szeret. Minél több féle, annál finomabb lesz (nálam: sárgarépa, zöldborsó, kukorica, karfiol, brokkoli, piros kaliforniai paprika). Összességébe 80 dkg volt, amiből elvettem 20 dkg-ot . Ezt a mennyiséget 6 dl ételízesítős vízben megfőztem és félretettem későbbi felhasználásra.

012_renamed_by_iws_13.jpg

Egy nagy fej vörös- és lila hagymát meghámoztam és szeleteltem.

028_renamed_by_iws_13.jpg


Amikor ezekkel elkészültem, elővettem egy megfelelő méretű tepsit, alaposan kikentem mangalica zsírral, belehelyeztem a sütőrácsot és elkezdtem a hozzávalók rétegezését.

014_renamed_by_iws_26.jpg

Először a rácsra az elősütött tarját tettem, erre a két féle hagymát osztottam el.

032_renamed_by_iws_8.jpg


Utána a nyers zöldségeket ételízesítővel elkevertem és a hagymatetejére öntöttem. Erre került az elősütött karaj, amit ugyanolyan elosztással helyeztem el, mint a tarját, hogy tálaláskor szendvics módjára tudjam kivenni a tepsiből.  A hús tetejére friss rozmaring leveleket szórtam és egy ágat is elhelyeztem a tepsibe. A megfőtt zöldségről leszűrtem a levet, amiből 2,5 dl mennyiséget elkevertem a hús sütéséből visszamaradt zsírral és rálocsoltam a rétegezett húsra.

043_renamed_by_iws_9.jpg


A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tepsit lefedtem alufóliával és a sütőbe tettem.
20 dkg sajtot durvára reszeltem.

047_renamed_by_iws_5.jpg
50 percig sütöttem a húst fólia alatt, utána levettem a fóliát róla, a sütő hőfokát visszavettem 180 fokra és még így sütöttem tovább 20 percet.

052_renamed_by_iws_7.jpg


Ennek eltelte után, a reszelt sajtot a hús szeletek tetejére tornyoztam.

057_renamed_by_iws_9.jpg

Visszatolva a sütőbe már csak a sajt ráolvadásáig sütöttem. Elkészült a hús a körettel.

063_renamed_by_iws_6.jpg

Már csak a zöldségszósz elkészítése maradt hátra:
Ehhez a korábban megfőzött zöldségeket pépesítettem (botmixerrel). Utána egy evőkanál zsírból, fél evőkanál lisztből barnarántást készítettem, amit a zöldség főzőlevéből megmaradt lével hígítottam. A pépesített zöldségpürét belekevertem, ízesítettem szükség szerint sóval, borssal, kakukkfűvel, egy teáskanál mustárral. Alaposan kiforraltam, ha túl sűrű lenne, akkor vízzel hígítható.

A hússal és zöldségekkel együtt tálaltam.

123_renamed_by_iws_1.jpg



Tálaláskor a húsból kimaradt zöldségeket kicsit meglocsoltam mézes-almaecettel.

119_renamed_by_iws_1.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr2212916093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.