Kapros bryndzával  töltött gombafejek héjában sült krumplival és petrezselymes csicseriborsóval
2018. augusztus 26. írta: SzepiÁgi

Kapros bryndzával töltött gombafejek héjában sült krumplival és petrezselymes csicseriborsóval

A természet ajándéka a gomba

 

Ajándékba kaptam néhány gyönyörű vargányát. Olyan szép kalapjai voltak, hogy sajnáltam összeaprítani, így született meg ez az ételem. Mivel e tökjét más célra használtam, azt burgonyával pótoltam ami egyben köretül is szolgált. A csicsriborsó, már csak egy plussz finomság volt.

073_1.JPG

Ahogy én készítettem:
Szép nagy gombafejek  alkalmasak erre a célra. Én vargánya gombafejekkel (12 db) készítettem, a tönkjét más célra használtam fel.
Alapos mosás után, a gombakalapokról a nedvességet leitattam.

002_3.JPG

Elkészítettem a tölteléket:
1 kis fej vöröshagymát 1 evőkanál zsíron megdinszteltem, adtam hozzá 3 cikk zúzott fokhagymát, 1 csokor (6-8 szál) aprított kaporlevelet, megszórtam egy mokkáskanálnyi borssal és elkevertem, 2 perc után levettem a tűzről.
20 dkg bryndzát villával összetörtem és a még meleg hagymás zsírral jól elkevertem. A túró elég sós volt, ezért további sózást nem igényelt.

007_3.JPG

Ezzel a töltelékkel töltöttem meg a gombafejeket, majd a tetejére reszelt sajtot (15 dkg) halmoztam.
Egy megfelelő méretű tepsit (26x36) szilikonos sütőpapírral kibéleltem, vékonyan megkentem olívaolajjal és ráhelyeztem a megtöltött gombafejeket.

014_3.JPG
180 fokra előmelegített sütőbe tettem és addig sütöttem, amíg a sajt szépen barnulni kezdett (25-30 perc) rajta.

026.JPG

Héjában sült krumplit készítettem mikroban, ami tálaláskor a gomba tönkjét „helyettesítette”.
8-10 cm magas kb. egyforma nagyságú újkrumplikat (12 db) választottam, alaposan megmostam, de nem hámoztam. Leitattam róla a nedvességet és hústűvel több helyen megszurkáltam.
Egy hőállótálat 2-3 rétegben törlőpapírral kibéleltem és belehelyeztem a krumplikat majd 2-3 réteg törlőpapírral beterítettem.

031_1.JPG
Betettem a mikroba és a legnagyobb fokozaton 15-20 perc alatt megsütöttem.
Ez lett a gomba tönkje, amire a töltött gombafejeket fogpiszkálóval rászúrtam.

500 gr- os konzerv csicseriborsóból készítettem párolt petrezselymes csicseriborsót:
A levét leöntöttem. 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem zsíron, pirospaprikát adtam hozzá és egy kevés vizet, majd a borsót. 8-10 szál friss petrezselyemzöldet aprítottam és megszórtam vele a borsót. Puhára pároltam (20 perc). Ízlés szerint sóztam.

028_1.JPG
Ez lett az alapja a krumpli-tönkös  töltött gombafejeknek.

042.JPG

 

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr4414204351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.08.27. 21:58:04

Nagyon helyesek lettek! :o))

SzepiÁgi 2018.08.28. 06:43:25

@Attilajukkaja:
Köszönöm szépen és finom is volt :)

Attilajukkaja 2018.08.28. 08:25:30

Ha a csicseriborsóba keversz valamennyi spenótlevelet, még a talaj is realisztikusabb lenne talán. És finom is. :o)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2018.08.28. 10:06:54

Gombát nem mosunk, sem alaposan, sem sehogy!
Ha muszáj (vargányánál nem jellemző), akkor nedves törlőpapírral tisztítjuk

Attilajukkaja 2018.08.28. 10:27:49

@nagypapi:
"Gombát nem mosunk, sem alaposan, sem sehogy!"
Pedig annyira örültem, hogy rajtam kívül más is megmossa a gombát. A kis kefe és a nedves törlőpapír gyakran nem elég. Amikor láttam, hogy Raymond Blanc mesterszakács is megmossa a gombát, akkor megnyugodtam. Igaz, ő is elmondta, hogy csak rövid ideig szabad víz alatt tartani a gombát. Szóval nem tudom, mit jelent pontosan az, hogy alaposan.

Attilajukkaja 2018.09.19. 19:07:22

Most hétvégén kipróbálom a mutatós receptedet egy családi összejövetelen. Szoríts nekem! :o)

SzepiÁgi 2018.09.19. 22:01:17

@Attilajukkaja:
Szorítok, de szerinten ügyesen el fogod készíteni!
Jó étvágyat kívánok hozzá és várom a visszajelzést.

Attilajukkaja 2018.09.26. 14:05:37

@SzepiÁgi:
Nagyon szépek és finomak lettek! Tönkként kifliburgonyákat használtam (mert éppen volt a piacon), a csicseriborsóba pedig nem csak bébispenótot tettem, hanem a gomba felaprított szárát is. Nem, nem lett realisztikusabb, de talán kicsivel gazdagabb lett az íze. Meg különben is, mit kezdtem volna a gomba szárával?
Nem is volt nehéz megcsinálni, pedig kicsit tartottam tőle. He-he!
Még egyszer köszi az ötletet! :o)

SzepiÁgi 2018.09.27. 00:44:34

@Attilajukkaja:
Gratulálok, tudtam, hogy sikerülni fog!
Örülök neki, annak pedig különösen, hogy ízlett is.
Szeretettel várlak máskor is a blogomon!