Bár a pulykát karácsonyi ételként szoktuk számon tartani, de bármikor készíthető.Én nagy társaságnak készítettem, de kevesebből is lehet. Bőre ropogós, húsa omlós.
Ahogy készítettem:
Én két hosszú pulykacombból (2 kg) és egészben hagyott (0,5kg) csontnélküli pulykamellből készítettem.
3 gerezd fokhagymát vékony karikákra, 10 dkg bőrnélküli füstölt szalonnát vékony csíkokra vágtam.
A húsba éles késsel kis zsebeket készítettem és ezekbe tűzdeltem a fokhagymát és szalonnát (spékeltem).
Sóztam, borsoztam, megszórtam rozmaringgal és kakukkfüvel majd friss narancs-és citromhéjat reszeltem rá. Meglocsoltam olívaolajjal és alaposan beledörzsöltem a húsba.Néhány rozmarig ágacskát is beszúrtam a zsebekbe.
Egy megfelelő méretű tepsibe tettem, aminek az aljára 1 dl olajat és 2 dl muskotályos fehérbort öntöttem.
Lefedtem fóliával és alacsony hőfokon (120-130) 2 órát sütöttem. Utána levettem róla a fóliát és még 0,5 órát pirítottam.Közben meg lehet locsolni a pecsenyelével.
Formázott, ízesített sült burgonya volt a körete. A burgonyát készen vásároltam, amit még fagyott állapotba szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam és a már meleg sütőbe tettem (180 fok) és addig sütöttem amíg a nekem tetsző színt el nem érte.
Zöldsalátát fogyasztottunk még hozzá:
Ebben volt három féle saláta, bébispenót, rukkola, nagyon vékony csíkokra vágott sárgarépa (de ezek lehetnek ízlésnek megfelelőek) amit meglocsoltam balzsamecettel egy kis narancs és citromlével.
Tálra rendeztem mindent és úgy kínáltam.
Jó étvágyat!