Medvehagymamártás
2019. március 21. írta: SzepiÁgi

Medvehagymamártás

Hússal és húsmentesen

 

A tavasz slágere a medvehagyma. Mivel elég rövid ideig szedhető, érdemes bespájzolni belőle a fagyasztóba is. Sokrétűen felhasználható. Én most mártást készítettem belőle két verzióban. Hússal és húsmentesen.

101.JPG

Ahogy készítettem:

A nagy csokor medvehagymát alaposan megmostam, majd lecsepegtettem.

082_3.JPG


Aprítottam, ezt én egy zöldségszeletelő ollóval tettem, ami vékony csíkokra vágta.

091.JPG

 

1 evőkanál kacsazsírt hevítettem és ezen megfonnyasztottam az aprított medvehagymát.
Ízlés szerint sóztam, borsoztam. Majd 1 dl tejet adtam hozzá és puhára pároltam.
10 dkg főtt, tört krumplival sűrítettem és 2,5 dl főzőtejszínt adtam hozzá. Alaposan kiforraltam, a tűzről levéve, turmixoltam. Utána visszatettem a tűzre, hozzáadott tejjel állítottam be a sűrűségét.
Most már csak egyet kellet forrnia. Tálalásig melegen tartottam.

Az egyik verzió húsmentes volt.

144.JPG


Ehhez csak burgonyát és főtt tojást tálaltam.
A burgonyát meghámoztam és hasábokba vágtam. Sós vízben, ami bőven ellepte, megfőztem.
Amikor megfőtt, a vizet leszűrtem róla és tálalásig melegen tartottam. Ebből vettem el a 10 dkg-ot a mártás sűrítéséhez.
Szükséges mennyiségű tojást keményre főztem (10-15 perc). Hideg vízzel leöblítettem, meghámoztam, szeleteltem és úgy tálaltam.

A másik verzió hússal készült.
Felső csirkecombokat sütöttem, sűrű szafttal.

077.JPG


3 fej vöröshagymát hámoztam és apró kockákra vágtam. 1 db Tv paprikát, 1 db piros kaliforniai paprikát is kockákra vágtam. 2 gerezd fokhagymát laskákra szeltem, 2 db paradicsomot, meghámoztam és szeleteltem.
3 evőkanál kacsazsírt hevítettem és az aprított zöldségeket ezen megdinszteltem.
A tűzről levéve 1 evőkanál őrölt fűszerpaprikával, 1 mokkáskanál borssal, 2 teáskanál sóval, 2-3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítettem.
Hozzáadtam a csirkecombokat (1 kg) elkevertem, visszatettem a tűzre és 1 dl vizet öntöttem rá.
A húsok puhulásáig sütöttem. Melegen szaftjával együtt tálaltam.
Aki még tartalmasabban szerette volna fogyasztani, az burgonyát és tojást is tett hozzá a tányérjára a mártás mellé.

146.JPG

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr1914707402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.