A feles-borsó vagy sárgaborsó a tipikus téli zöldségek közé tartozik. Most gondoltam egyet és tavaszivá tettem.
Nagyon finom, laktató, leveske készült belőle.
Ahogy én készítettem:
A főzési idő lerövidítése érdekében a feles-borsót (sárgaborsó) előfőztem kuktában, vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal, őrölt köménnyel, sóval ízesített vízben. Csak félig főztem meg, utána átöntöttem a főzőedényébe és hozzáadtam a zöldségeket.
Három félét használtam hozzá, fehérrépa, sárgarépa, karalábé.
Együtt főztem készre a borsót a zöldségekkel. Vékony rántást készítettem (zsír, liszt, paprika, víz) és a leveshez szűrtem, szükség estén lehet szaporítani a levest vízzel.
Betétként húsgombóc készült:
Sertéscombból készítettem, amit finomra ledaráltam. Vöröshagymát és petrezselyemzöldet aprítottam bele.
Zsömlét tejbe megáztattam, majd jól kinyomva, azt is hozzáadtam. Egész tojásokat ütöttem bele és fűszereztem, sóval, borssal, fűszerpaprikával. A masszát jól összedolgoztam és a megszokott levesbetéteknél nagyobb gombócokat formáztam belőle.
Amikor a zöldségek is puhák voltak és forrt a leves, beleraktam a húsgombócokat és a levesbe főztem készre. Néhányszor megkavartam, és amikor feljöttek a leves tetejére 5 percig hagytam még főni.
Jó étvágyat!