Aki a karfiolt szereti az ezt az ételt egyenesen imádni fogja. A klasszikus rakott karfioltól kicsikét eltértem az egészségünk érdekében. A sertéshúst lecseréltem csirkére és a rizst bulgurra.
Mi is a bulgur? Durumbúzából nyert töret. Rostokban, vitaminokban gazdag különösen magas az E és B vitamin tartalma. Magas a vas, a foszfor, magnézium és folsav tartama is. Bátran ajánlom köretként is a rizs, krumpli vagy tészta helyett. Én most a rizst váltottam ki vele az elkészített ételembe.
Ahogy én készítettem:
Kb. 1- 1,5 kg -os karfiolt apróbb rózsákra szedtem, megmostam és lecsöpögtettem.
A bulgurt kétszeres mennyiségű (én 20 dkg-ot használtam és 4 dl levet) húslében megfőztem. Addig kell főzni fedő alatt amíg a levet magába szívja.
A csirkemellet, (az én mennyiségem 50 dkg volt) apró kockákra vágtam és hagymás zsíron puhára pároltam. Ízlés szerint fűszerezzük. Amit én használtam, só, bors, zúzott fokhagyma, édes fűszerpaprika, koriandermag, curry. Wokban készítettem.
Amikor ezek elkészültek, egy megfelelő méretű edénybe vagy tepsibe rétegeztem. Én fedeles kerámiatálat használtam.
Ennek az alját beborítottam, baconnal és erre a karfiol rózsák felét ráterítettem , megszórtam ételízesítővel. Ezt követte a bulgur majd a pirított csirkemell darabok. Végül a maradék karfiol zárta a rétegezést.
3,5 dl tejfölt elkevertem 2 egész tojással, 1 dl tejjel, fűszereztem sóval, fűszerpaprikával és apróra vágott kaporlevéllel. Ezt locsoltam a tetejére és a fedelet ráhelyezve sütőbe tettem.
1 órán át sütöttem 180-200 fokon. Akkor leemeltem a fedelet róla, alaposan megszórtam reszelt sajttal (40 dkg) és annak ráolvadásáig hagytam a sütőben.
Tálaláskor kapros tejfölt kínáltam hozzá.
Jó étvágyat!