Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű alapanyagokból is lehet kitűnő tortát készíteni.Sőt a megmaradt vagy megunt mákos guba újra hasznosításának is remek formája.Arról pedig még nem is szóltam, hogy csodálatosan finom!
Ahogy én készítem:
Hozzávalók a mákos gubához:
10 db szikkadt kifli, amit felkarikázok.
1 l langyos tej, 3 db tojás sárgája, 10 dkg olvasztott vaj, 8 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg darált mák, 30-40 dkg magozott meggybefőtt.
A krémhez:
0,5 l tej, 2 csomag vaníliás főzős pudingpor, 6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 15 dkg vaj.
Díszítéshez:
Felvert tejszínhab (4-5 dl)
Elkészítése:
Az 1 l tejet meglangyosítom, a 10 dkg vajat megolvasztom és egy mély tálban összekeverem a gubához valókat.
Ezt követően belekeverem a karikázott kifli darabokat és alaposan átforgatom. Megvárom, amíg beissza a levet.
Utána egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok és a kifli felét elsimítom benne.
Erre teszem a lecsepegtetett meggyet és betakarom a maradék kiflivel. Kicsit meglapítom. Előmelegített sütőben 170 fokon 25 percig sütöm.
Amíg sül elkészítem a krémet:
A 0,5 l tejből és a 2 csomag vaníliás pudingporból, cukorral és vaníliás cukorral ízesítve sűrű pudingot főzök. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzákeverem a 3 db tojás sárgáját és vajat. Sima krémet készítek belőle.
A megsült gubát is hagyom meghűlni és csak utána kenem a tetejére a krémet.
Lepattintom róla a tortaforma karimáját. Tálalásig hűtőben tartom.
Tálalás előtt felverem a tejszínhabot és megdíszítem vele a tortát. Én néhány meggyszemet is félretettem erre a célra.
Szépen szeletelhető.
Jó étvágyat!