Eredetileg ez egy Felvidéki étel, de magyar tájakon is sokan kedvelik.Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Ahogy én készítem:
A füstölt szalonnát, apró darabokra vágom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. A sült szalonnadarabkákat kiszedem egy tálba, és félre teszem, melegen tartom.
A krumplit, meghámozom, és lereszelem (darálni is lehet).
Adok hozzá tojást, sót, egy kanállal a szalonna kisült zsírjából, és annyi lisztet, amennyit felvesz. A masszának a nokedli tésztánál kicsit keményebbnek kell lennie.
Egy megfelelő méretű edényben vizet forralok pici sóval. A forrásban lévő vízbe szaggatom (egy nokedli szaggató segítségével) a galuskatésztát. A vizet rögtön megkeverem, hogy a galuskák ne tapadjanak le az edény aljára. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, még pár percig főzöm, majd kiszedem, de nem öblítem le vízzel. A kifőtt galuskát a forró szalonnazsíros serpenyőbe teszem, megszórom túróval és közepes tűzön átforgatom.
Tálaláskor szórok még rá, friss túrót, kisült szalonnát és a többit a zsírjával, és tejfölt, mellé tálalom.
Fogyasztható főételként, juhtúróval, káposztával, savanyú káposztával, pirított hagymával is. Esetleg köretként is kiváló.
Jó étvágyat!