Hagymás, tehéntúrós körözött
2015. október 31. írta: SzepiÁgi

Hagymás, tehéntúrós körözött

Ahogy mi szeretjük

 

Akár reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára gyorsan összedobható, ízletes eledel.

004_renamed_by_iws_4.jpg
Ahogy mi szeretjük:

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj, kis fej lilahagyma, kb. 5-6 cm hosszúságú póréhagyma, 5 evőkanál tejföl, 1evőkanál fűszerpaprika, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál mustár, só ízlés szerint

 Elkészítése:

A hagymákat nagyon apró kockára vágtam, és a túróval, vajjal, tejföllel, fűszerekkel alaposan összekevertem. A végén sóztam.

Hűtőbe tettem 1-2 órát, hogy összeérjenek az ízek.


Pirítóssal, finom, puha házi kenyérrel egyaránt ízletes. Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára kiváló!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr878037762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilgore Trout 2015.10.31. 23:53:17

pffff...körözöttet csak bryndzából vagy juhtúróból. Ideírom a receptet is, próbáld ki, sosem eszed másképp.
1 bryndza (125 g), mindig a túróhoz számított fele mennyiségű vaj, ehhez a mennyiséghez kb. 1/5-öd db lila hagyma (kis darabot kell levágni belőle), 1 púpozott mokkáskanál őrölt piros paprika (azért óvatosan, és jó minőségűt használj a "közértes" szar), csapott mokkáskanál őrölt bors, egy teáskanál mustár. Dolgozd jól össze az összetevőket, azonnal is, de pár órát érve is isteni. Ha nagyobb mennyiséget akarsz, arányosan emelni kell az adagokat. Alapszabály: 1 rész (juh)túró, 1/2 rész vaj.

hdnctrl 2015.11.01. 01:39:48

Tehêntúró is ok, de tejföl helyett vajjal sokkal jobb.

Vatador 2015.11.01. 02:33:43

Szerintem is juhtúróval az igazi. Kömény kell bele.

kasztor 2015.11.01. 05:17:56

Nincs tuti, vagy rossz recept.
Legfeljebb nekem így ízlik jobban, vagy nem ízlik valami.
Ugyanúgy butaság, mint az "eredeti" recept.
Az, hogy honnan ered az más kérdés.

SabaSaba 2015.11.01. 05:33:00

Igen, kell bele kacsazsír, vagy egyáltalán zsír 1 ek (vagy vaj)! Mustár minek bele?! Még a dédanyámtól sem hallottam ilyet :/

nyünyüge 2015.11.01. 06:37:33

Tejfölt csak akkor szabad beletenni, ha rövid úton elfogy. Mert könnyebben megromlik tőle.
Nálunk is a juhtúros változat a menő, de ha úgy alakul, akkor keverten is készül.
Ami pedig a nagy különbség az én receptemben, hogy a hagymát nem nyersen teszem bele, hanem apróra vágott füstölt szalonnán enyhén megfuttatva-megpirítva, és a zsiradékot is ez adja.
Ez is az eltarthatóságat szolgáló megoldás, mert szerintem a nyers hagyma másnap már nem igazán finom az ételben (bár ez lehet, hogy egyéni faxni).
Nyersen legfeljebb zöldhagyma kerül a tetejére.

Irdésmond 2015.11.01. 06:43:11

Èn vegyesen szoktam. Van aki kis sõrt is test bele.
Aki nem tud főzni az a körözöttjère büszke. Ahogy mondani szokàs.

2015.11.01. 06:55:50

2/3 juhtúró (bryndza), 1/3 vaj (nem margarin), hagyma, kis mustár, só, bors, őrölt kömény és kevés pirospaprika. Ennyi kell.

rfbzs 2015.11.01. 08:49:36

Kinek így, kinek úgy. Nekem sem lila, sem póré, hanem zúzott fokhagyma ( meg tejfôl, só paprika, kömény).

SzepiÁgi 2015.11.01. 11:10:05

@Kilgore Trout:
Én nem eredeti receptet tettem föl és nem is az volt a szándékom. Ez egy változat, ami finom és a családom szereti.
Én nem szeretem a juhtúrót, de a körözöttet igen, ezért készítem ezt a változatot. Senkire nem erőszakolom rá.

SzepiÁgi 2015.11.01. 11:16:30

@Vatador:
Igazad van, annak aki szereti! Én nem szeretem a juh túrót! ezért készítem tehéntúróból! Köményt én is használok ízesítésre.

SzepiÁgi 2015.11.01. 11:17:34

@kasztor:
Köszönöm, valóban az ízlés határozza meg egy étel "jóságát" !

Kilgore Trout 2015.11.01. 11:36:37

@SzepiÁgi: Igazad van, én pl. a spenótot utálom. Akkor a történet: általános iskolás koromban a napköziben azok voltak a szomorú délutánok, amikor "körözöttes kenyér" volt uzsonnára. Tehéntúróból, köménymagosan. Nem szerettem. Aztán egyszer otthon apám csinált körözöttet. Mondtam köszi, én azt nem szeretem. Azt mondta kóstold meg, ha nem ízlik kiköpöd. Megnéztem, már a színe is más volt, mint a napközis haloványnak. Megkóstoltam. Krémes volt, nem darabos, mint a tehéntúróval. Nem volt benne(!) köménymag. Szétolvadt a számban. Mondom neki, ez NEM körözött! Azt mondta, de, ez a körözött. Amit nektek adnak, az ízesített túró...Apámnak elhittem. :)

Mari-2 2015.11.01. 16:49:51

Háááát, meglepődtem ... azt hittem valami jó kis recept lesz ...

naszoszo 2015.11.01. 19:27:41

@SzepiÁgi: Kedves Ági! Mindent lehet, csak más néven. A körözött a boxorka által leírt finomság. Amit Ön ismertetett, az egy ízesített tejfölös túró. Tudja, az idők változnak, de a krumplileves legyen krumplileves! :)

zsírvezér 2015.11.01. 20:37:27

Azt gondolom,hogy primitív az a vedekezes, hogy ez csak egy változat, Ez nem kőrözött. Adtad volna neki a magyaros túrókrém, vagy azt, hogy az igénytelen ember kőrözöttje.

jet set 2015.11.01. 22:10:06

Én sokkal több hagymával szeretem.

altimus 2015.11.01. 23:37:39

azzal kapcsolatban sok vita nem lehet, hogy a bryndza, juhturo a tradicionalis korozott alapja. a tehenturos valtozat teljesen mas mufaj. (lehet az is jo, de egy lapon nem lehet a tradicionalis korozottel emliteni, egyszeruen mas mufaj.) a tehenturos dolog lehet egy reggeli, vagy konnyu ebed, a juhturos valtozat alapvetoen egy esti sor/borkorcsolya.

aki egy ilyen etelbe margarint tesz az nem normalis, gyakorlatilag tonkre is vagta az egeszet. a vaj magatol ertetodik.

nameg a komenymag. keves etelben szeretem, de a korozott alapfuszere, a pirospaprika mellett.

szoval a korozott ennyi, juhturo, van, pirospaprika, komenymag. esetleg aprora vagott hagyma. szerintem a fokhagyma se illik ebbe az izvilagba. a mustart (mustarport leginkabb) meg akar ki is probalnam, nem jutott idaig eszembe, a pirospaprika szerintem nem harmonizal vele, de ki tudja, erhetik az embert meglepetesek. a tejfol nem tudom minek bele, de akar el is mozdulhatunk a mexikoi konyha fele, miert is ne?

Kilgore Trout 2015.11.02. 13:22:09

@altimus: A köménymagot ki szoktam hagyni, mert nem szeretem, bár őrölve még csak csak. A mustárt nyugodtan próbáld ki bele, nem szabad annyit, hogy domináljon, de egy csapott teáskanállal mehet bele. Ja, és én az őrölt borsot sem szoktam kihagyni. A hagymát mindig reszelem, kivéve, ha snidlinget használok, mert az apróra vágva megy bele.
süti beállítások módosítása