Mezei gombaleves, petrezselymes húsgombóccal
2016. április 25. írta: SzepiÁgi

Mezei gombaleves, petrezselymes húsgombóccal

Mezei illatot a tányérba

 

Kirándulásunk alkalmával akadtunk ezekre a kedves, illatos gombákra. De megmutattuk, gombaszakértőnek és mindenkinek ajánlom, hogy saját szedésű gombáit, nézesse meg szakértővel, hogy még véletlenül sem történhessen baj.

013_renamed_by_iws_2.jpg

Ahogy én készítettem:

Szegfűgombát használtam hozzá, ami apró és illatos ( de más gombából is készíthető). Sajátkezűleg szedtük, de gombavizsgálóval is megnézettük. Mivel apró gombáról van szó, ezért csak a földes résztől szabadítottam meg, nem daraboltam. Alaposan, többször váltott vízben megmostam, majd lecsepegtettem.

002_renamed_by_iws_3.jpg


Én most fagyasztott zöldségeket használtam. Ez tetszőleges lehet, de sárgarépa és borsó legyen benne.

004_renamed_by_iws_1.jpg


Zsíron , aprított vöröshagymát dinszteltem. Majd rátettem a zöldségeket és a gombát is. Néhány percig együtt pároltam, majd megszórtam némi liszttel, állandó kavargatás mellett. A tűzről levéve, fűszerpaprikát adtam hozzá és felengedtem a leves mennyiségének megfelelő húslével. Fűszereztem, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. A zöldség puhulásáig, gyenge forralással főztem. Addigra a gomba is megfőtt.


Közben elkészítettem a húsgombócokat:
Dagadóból darált húst használtam., kb. 0,5 kg –ot.

008_renamed_by_iws.jpg


Egy zsömlét, langyos tejben megáztattam, majd jól kinyomtam és elmorzsoltam. Összekevertem a darálthússal és fűszereztem. Sót, borsot, zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, őrölt köményt, aprított petrezselyemzöldet használtam fűszerként. Három tojást ráütöttem és alaposan összedolgoztam.Ha túl lágynak találjuk, zsemlemorzsát lehet hozzáadni.

006_renamed_by_iws_2.jpg


Egy fél órát hagytam állni és utána kis gombócokat formáztam belőle.

009_2_renamed_by_iws.jpg


Amikor a levesünk már megfőtt, akkor a forrásban lévő, levesbe tettem azokat és belefőztem. Miután feljöttek a leves tetejére, megkavargattam és még 10 percig hagytam főni. Nagyon finom, ízletes betétje lett a levesünknek.

011_renamed_by_iws_2.jpg

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr208662408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása