Kirándulásunk alkalmával akadtunk ezekre a kedves, illatos gombákra. De megmutattuk, gombaszakértőnek és mindenkinek ajánlom, hogy saját szedésű gombáit, nézesse meg szakértővel, hogy még véletlenül sem történhessen baj.
Ahogy én készítettem:
Szegfűgombát használtam hozzá, ami apró és illatos ( de más gombából is készíthető). Sajátkezűleg szedtük, de gombavizsgálóval is megnézettük. Mivel apró gombáról van szó, ezért csak a földes résztől szabadítottam meg, nem daraboltam. Alaposan, többször váltott vízben megmostam, majd lecsepegtettem.
Én most fagyasztott zöldségeket használtam. Ez tetszőleges lehet, de sárgarépa és borsó legyen benne.
Zsíron , aprított vöröshagymát dinszteltem. Majd rátettem a zöldségeket és a gombát is. Néhány percig együtt pároltam, majd megszórtam némi liszttel, állandó kavargatás mellett. A tűzről levéve, fűszerpaprikát adtam hozzá és felengedtem a leves mennyiségének megfelelő húslével. Fűszereztem, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. A zöldség puhulásáig, gyenge forralással főztem. Addigra a gomba is megfőtt.
Közben elkészítettem a húsgombócokat:
Dagadóból darált húst használtam., kb. 0,5 kg –ot.
Egy zsömlét, langyos tejben megáztattam, majd jól kinyomtam és elmorzsoltam. Összekevertem a darálthússal és fűszereztem. Sót, borsot, zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, őrölt köményt, aprított petrezselyemzöldet használtam fűszerként. Három tojást ráütöttem és alaposan összedolgoztam.Ha túl lágynak találjuk, zsemlemorzsát lehet hozzáadni.
Egy fél órát hagytam állni és utána kis gombócokat formáztam belőle.
Amikor a levesünk már megfőtt, akkor a forrásban lévő, levesbe tettem azokat és belefőztem. Miután feljöttek a leves tetejére, megkavargattam és még 10 percig hagytam főni. Nagyon finom, ízletes betétje lett a levesünknek.
Jó étvágyat!