Ajándékba kaptam néhány gyönyörű vargányát. Olyan szép kalapjai voltak, hogy sajnáltam összeaprítani, így született meg ez az ételem. Mivel e tökjét más célra használtam, azt burgonyával pótoltam ami egyben köretül is szolgált. A csicsriborsó, már csak egy plussz finomság volt.
Ahogy én készítettem:
Szép nagy gombafejek alkalmasak erre a célra. Én vargánya gombafejekkel (12 db) készítettem, a tönkjét más célra használtam fel.
Alapos mosás után, a gombakalapokról a nedvességet leitattam.
Elkészítettem a tölteléket:
1 kis fej vöröshagymát 1 evőkanál zsíron megdinszteltem, adtam hozzá 3 cikk zúzott fokhagymát, 1 csokor (6-8 szál) aprított kaporlevelet, megszórtam egy mokkáskanálnyi borssal és elkevertem, 2 perc után levettem a tűzről.
20 dkg bryndzát villával összetörtem és a még meleg hagymás zsírral jól elkevertem. A túró elég sós volt, ezért további sózást nem igényelt.
Ezzel a töltelékkel töltöttem meg a gombafejeket, majd a tetejére reszelt sajtot (15 dkg) halmoztam.
Egy megfelelő méretű tepsit (26x36) szilikonos sütőpapírral kibéleltem, vékonyan megkentem olívaolajjal és ráhelyeztem a megtöltött gombafejeket.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem és addig sütöttem, amíg a sajt szépen barnulni kezdett (25-30 perc) rajta.
Héjában sült krumplit készítettem mikroban, ami tálaláskor a gomba tönkjét „helyettesítette”.
8-10 cm magas kb. egyforma nagyságú újkrumplikat (12 db) választottam, alaposan megmostam, de nem hámoztam. Leitattam róla a nedvességet és hústűvel több helyen megszurkáltam.
Egy hőállótálat 2-3 rétegben törlőpapírral kibéleltem és belehelyeztem a krumplikat majd 2-3 réteg törlőpapírral beterítettem.
Betettem a mikroba és a legnagyobb fokozaton 15-20 perc alatt megsütöttem.
Ez lett a gomba tönkje, amire a töltött gombafejeket fogpiszkálóval rászúrtam.
500 gr- os konzerv csicseriborsóból készítettem párolt petrezselymes csicseriborsót:
A levét leöntöttem. 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem zsíron, pirospaprikát adtam hozzá és egy kevés vizet, majd a borsót. 8-10 szál friss petrezselyemzöldet aprítottam és megszórtam vele a borsót. Puhára pároltam (20 perc). Ízlés szerint sóztam.
Ez lett az alapja a krumpli-tönkös töltött gombafejeknek.
Jó étvágyat!