Unokám kedvence ez az igazán egyszerűen elkészíthető, finom desszert, amit egy kiadós leves után is nyugodtan tálalhatunk és nem desszertként.
Ahogy én készítettem:
1kg túrót összetörtem és hozzáadtam 1 db tojást, 10 evőkanál búzadarát, 1 db citrom reszelt héját, 1 vanilliarúd kikapart belét, kevéske nádcukrot. Az egészet alaposan átgyúrtam. Egy órát, hűvös helyen pihentettem.
Közben vajon pirítottam zsemlemorzsát, amit ízlés szerint, nádcukorral édesítettem.
Magozott cseresznyét, lecsöpögtettem és pici fahéjjal megszórtam.
Pihentetés után, vizes kézzel gombócokat formáztam a túrós masszából és mindegyik közepébe tettem egy magozott cseresznye szemet (ízlés szerint, más gyümölccsel is készíthető), ügyelve arra, hogy mindenhol körbefogja a túrós tészta.
Lobogva forró vízbe dobtam a gombócokat és megfőztem. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére.
Miután megfőtt, alaposan szűrőkanál segítségével lecsöpögtettem és a pirított zsemlemorzsában megforgattam.
Tejszínes, csokoládé öntetet készítettem:
A csokoládét gőz fölött, egy kevés vajjal megolvasztottam, majd a folyékony habtejszínnel simára kevertem. Ezzel locsoltam meg a gombócokat és tálaltam mellé.
Jó étvágyat!