A legegyszerűbben elkészíthető leves szerintem, a húsleves.

Azonban néhány dologra jó odafigyelni. Nem receptet szeretnék adni, csak néhány jó tanácsot a húsleves főzéséhez. Remélem, ezzel a kezdő háziasszonyok munkáját is megkönnyíthetem.
1. A legfontosabb, hogy mindig friss, minőségileg megfelelő nyersanyagokat használjunk.
Csak abból készülhet finom étel.
2. A higiéniára ügyeljünk.
A húst, a zöldségeket alaposan tisztítsuk meg és mossuk.
3. Minél több fajta húsból készítjük, annál finomabb.
Minden fajta húsnak meg van a jellegzetes íze. Más a szárnyasból, sertésből, marhából…stb.alapanyaggal készített leves íz hatása. Lehetőleg legyen benne, színhús, csontos és bőrös is.
4. Ne sajnáljuk az időnket.
A húslevest, csak lassan, éppen gyöngyözve szabad főzni, akkor lesz áttetsző és nem zavaros.
5. Bátran használhatjuk legkedveltebb zöldségeinket.
Mi szeretjük a zöldségeket, ezért kb. annyi mennyiségű zöldséget szoktam készíteni, amennyi a hús. Keménységüknek megfelelően, főzési idejük igénye szerint, fokozatosan adagoljuk a levesbe.
Az én zöldségpalettám:
Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, vöröshagyma, fokhagyma, burgonya.

6. Mindig hideg vízbe tegyük oda, először a húst főni.
7. A keletkező habot, szűrőkanállal szedjük le.
Ez is elősegíti, az szép tiszta leves készítését. Én ezt általában háromszor szoktam ismételni.
8. Csak a habosodás befejezése után fűszerezzük.
Sózást viszont csak a hús puhulása után végezzünk. Ha korábban tesszük, nehezebben fő a hús.
9. Ha megfőtt, ( 10-15 percig) ne nyúljunk hozzá, hagyjuk ülepedni.
Így nagyon szép átlátszó levest kapunk, amit leszűrünk. Külön szedjük a zöldségeket és a húst is ki belőle, még akkor is, ha együtt szeretnénk tálalni. Sokkal ízlésesebben tudjuk rendezni.
10. A tésztát, ha föltétlenül nem szükséges, külön főzzük ki és leöblítve tegyük a levesbe.
Még a tészta minősége és milyensége is nagyban befolyásolja a húslevesünk ízét.
Remélem, hogy tanácsaimmal hozzájárulhattam, az ízlésünknek, étvágyunknak megfelelő, tökéletes húsleves készítéséhez.


Jó étvágyat!