Joghurtos tökfőzelék, tojással töltött fasírttal
2018. február 17. írta: SzepiÁgi

Joghurtos tökfőzelék, tojással töltött fasírttal

Ez aztán egy tökös étel

 

Nyár végi szorgosságom eredményeképpen készülhetett el ez az étel, ami a frissesség minden elvezetét visszaadta.
Olyan volt az íze, mintha frissen gyalult tökből készült volna. Sok féle feltétet szoktam hozzá készíteni, de most a tojással töltött fasírtra esett a választásom.

Ahogy én készítettem:

A főzelékhez most fagyasztott gyalult főzőtököt használtam, amit én tettem el saját kezűleg a nyár végén. Elkészítése azonban megegyezik a frissen gyalult tökével.
Egy fej vöröshagymát apró kockákra vágva, zsíron üvegesre pároltam. Fagyott állapotban adtam hozzá a tököt. Sóztam, borsoztam ízlésünknek megfelelően és megszórtam sok apróra vágott kaporlevéllel.


Kavargattam, hogy oda ne kapjon az edény aljához és a tök puhulásáig pároltam. Mi úgy szeretjük, ha roppanós marad a tök.
Közben ½ liter joghurtba elkevertem 4 evőkanál étkezési keményítőt és a megpuhult tökre szűrtem. Ha sűrűnek találnánk, tejjel lehet hígítani a megfelelő állag eléréséig. Miután újra felforrt levettem a tűzről.


Tálaláskor (mivel mi kicsit savanykásan szeretjük) citromot facsartam rá és még megszórtam friss aprított kaporlevéllel.



Feltétként tojással töltött fasírtot kínáltam. Elkészíteni ezt kell először, mert a fasírt húsban jó, ha az ízek összeérnek.
Ehhez 80 dkg sertés lágyát ledaráltam. 2 db szikkadt zsemlét tejbe áztattam. 5 db tojást keményre főztem.

A darált húshoz adtam két tojást, fűszereztem sóval, borssal ízlés szerint, 1 evőkanál fűszerpaprikát, 1 teáskanál őrölt köményt, belereszeltem 1 evőkanálnyi vöröshagymát, 4 gerezd zúzott fokhagymát és apróra vágott petrezselyemzöldet. A zsemlét a tejtől kinyomkodtam és ezt is a masszához kevertem. Kézzel alaposan kigyúrtam.  Hagytam állni legalább egy óra hosszát.
Utána a tojásokat meghámoztam és egy tojást háromfelé vágtam.


A fasírt masszát újból átgyúrtam és egy-egy tojás karikát körbe vettem a masszával. Zsemlemorzsába forgattam.


Bő, forró zsiradékban közepes lángon minden oldalról megsütöttem.
Papírtörlővel leitattam róla a felesleges zsiradékot és tálaltam.


Külön tettem a főzelék mellé.

Mindenki magának adagolta a kívánt mértékben.

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/13677480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.09.20. 19:14:28

Ez a fasírt engem erősen a skót tojásra emlékeztet. :o)
A tökfőzelék pedig egy nagy kedvenc nálunk. A kaprot nem szabad elhagyni!

SzepiÁgi 2018.09.22. 14:20:37

@Attilajukkaja:
Bizony nem, a kapor az igazi "szexszepilje" a főzeléknek :)

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása